Treinsporen aan het Centraal Station
Treinsporen aan het Centraal Station

Nationale actiedag tegen spoorlopen

Vrijdag 20 oktober houdt de Federale spoorwegpolitie samen met spoorwegbeheerder Infrabel een nationale actiedag tegen spoorlopen. Afgelopen jaar steeg het aantal meldingen tot 649, een stijging van 10 procent tegenover 2021, terwijl het aantal voorheen daalde sinds 2018. Er staan reeds zware boetes op het illegaal oversteken van sporen, maar toch blijft het slachtoffers eisen. 

Spoorlopen blijkt vooral populair tussen 15u en 19u, waardoor de politie een samenhang vermoed met het spitsuur. Tijdens de nationale actiedag zal de politie extra controles houden in de stations en aan overwegen. Op spoorlopen staan boetes van tot wel 300 euro en 500 als je voor een tweede keer betrapt wordt.  

Frédéric Petit, woordvoerder van spoorwegbeheerder Infrabel: “Het zijn vaak gewoon buurtbewoners die tijd willen winnen en denken dat ze de overweg zodanig goed kennen dat er hen niets kan overkomen.” In 2022 kostte spoorlopen het leven aan 6 mensen. De menselijke tol is echter niet het enige dat de overheid ongerust maakt. Zo stelde Infrabel vast dat in 2022 wel 10 uur per dag vertraging veroorzaakt werd door mensen die over het spoor liepen. 

Auteurs I Viktoria Marinova en Samuel Caremans

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Een blik achter de schermen bij Pano