Antwerp Marathon bord

Organisatie van Antwerp Marathon blikt vooruit naar zondag: “Voor ons als organisatie is de absolute prioriteit dat alle lopers zich veilig voelen”

Een kleine 13 duizend sportievelingen trekken aankomende zondag hun loopschoenen aan om deel te nemen aan wat alweer de 34ste editie van de Antwerp marathon zal worden. Het is uiteraard een groot evenement waar, na de aanslag van afgelopen maandag, de politie een extra oogje in het zeil zal houden. Volgens Golazo woordvoerder Gert Van Goolen niet al te veel reden tot paniek: “Laat ons vooral verder gaan, bij evenementen van deze omvang is het altijd belangrijk om de veiligheid te kunnen garanderen.” 

De voorbereidingen lopen prima, we stevenen af op een heel goed evenement met vooral heel veel deelnemers. Momenteel zitten we aan een verdubbeling van het aantal inschrijvingen tegenover vorig jaar. Dat zijn er zo’n 12.500 inschrijvingen waarvan 7.250 de halve marathon lopen, 3.250 de gewone marathon lopen en 1.500 mensen die kiezen voor de nieuwe tour van 8 kilometer.

 Dus de marathon wordt alleen maar populairder?

We merken wel een stijging, vergeet ook niet, er zijn voor de eerste keer drie afstanden op het evenement met de halve marathon als populairste. Dat is logisch want die is voor veel mensen haalbaarder dan een hele marathon. Er is meer aandacht voor onze loopevenementen dan vorig jaar. Dat heeft te maken met de datum, halfweg oktober komt beter uit voor de gemiddelde loper omdat september iets te kort na de zomer is.

Hoe belangrijk is een goed parcours? 

We proberen het parcours elk jaar nog beter, nog interessanter en nog mooier te maken. Een stadsmarathon moet je elke hoek van de stad laten zien. We laten de deelnemers langs de mooiste bezienswaardigheden van Antwerpen lopen zoals bijvoorbeeld het havenhuis, het steen, Het MAS en het Kiel. De marathon biedt een sightseeing door de stad op loopschoenen.

Jullie werken heel hard toe naar dit reusachtig evenement, wat voor gevoel geeft het dan als je in de week van het evenement zelf te maken krijgt met een verhoging van het dreigingsniveau?

Het is in eerste instantie schrikken. Ze hebben de dader vrij snel kunnen vatten en dat iedereen de indruk heeft dat het dit geval om een éénmansactie gaat. Hierdoor leeft het algemeen gevoel dat heel deze heisa achter ons ligt en we vooruit kunnen kijken. Voor ons als organisatie is de absolute prioriteit dat alle lopers zich veilig voelen. 

Zijn er nog last minute veiligheidsmaatregelen doorgevoerd in verband met de aanslagen in Brussel?

Er is een verhoogde waakzaamheid bij politie, ook bij onze eigen security en stewards. We zorgen ervoor dat de grote hoeveelheid lopers goed verspreid zijn, we willen te allen tijde voorkomen dat er op één plek onnodig veel volk samenkomt. Uiteraard kan dit niet aan de start maar op alle andere plekken proberen we hier zeker rekening mee te houden. Misschien zullen we de sporttassen en rugzakken strenger controleren, maar dat zijn we nog aan het bekijken met de politie.

Denk je dat dit een invloed gaat hebben op de opkomst?

We worden momenteel weinig tot niet gecontacteerd door bezorgde mensen dus we verwachten dat dit geen al te grote invloed gaat hebben op de opkomst. Het is ondertussen al van maandag geleden waardoor de storm al grotendeels gaan liggen is. Het is nu vooral belangrijk dat we vooruitkijken en er zondag een mooie editie van maken!

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Campus Middelheim Antwerpen kleurt oranje
Campagne tegen seksueel geweld kleurt Universiteit Antwerpen oranje