Buitenlandse investeerders

Voetbal Vlaanderen: “Het lokale aspect van het amateurvoetbal dreigt te verdwijnen”

Voetbal Vlaanderen heeft een verzoek ingediend bij de regering om buitenlandse investeerders weg te houden uit het amateurvoetbal. Deze week heeft amateurclub Diest aangekondigd dat ze overgenomen wordt door een Saoedische eigenaar. Diest is daarmee de zevende amateurclub die in buitenlandse handen valt. (foto Unsplash)

Nand De Klerck, woordvoerder Voetbal Vlaanderen: “Het is absoluut niet gezond dat amateurclubs in handen van buitenlandse investeerders vallen. In de visie van Voetbal Vlaanderen moeten amateurclubs met lokale spelers en trainers zouden moeten werken. We mogen uiteraard niet alle investeerders over één kam scheren maar we zijn er ons wel van bewust dat het lokale aspect in het amateurvoetbal dreigt te verdwijnen”.

Voetbal Vlaanderen vreest dat er linken zijn tussen bepaalde investeerders en makelaars. “We hebben hier geen bewijs van maar wat zouden anders de motieven zijn om bijvoorbeeld KFC Diest te kopen? Diest speelt in de vijfde afdeling van België. Dit is slechts één niveau hoger dan provinciaal voetbal. Voetbal Vlaanderen kan moeilijk geloven dat er geen constructies achter zouden schuilen om spelers van club naar club te sluizen”.

Voorlopig gaat het om zeven amateurclubs die in handen zijn van buitenlandse investeerders. De Klerck panikeert nog niet, maar hij is wel waakzaam. “Voorlopig is het maar een klein deel van alle amateurclubs dat overgenomen is door buitenlandse investeerders. We verwachten niet dat volgend jaar de helft van de clubs in buitenlandse handen zal zijn. Zo snel zal het niet gaan. Toch is het toenemende aantal buitenlandse investeerders een dreiging voor ons amateurvoetbal.”

In februari voert Voetbal Vlaanderen inspecties uit bij alle amateurclubs om te bepalen of ze al dan niet in aanmerking komen voor een licentie voor het komende seizoen. “In het licentiereglement staat dat twee derde van de raad van bestuur natuurlijke personen moeten zijn die in België staan gedomicilieerd. Zo willen we de lokale verankering vertegenwoordigen.

Ook mogen clubs volgens het licentiereglement niet geleid worden door makelaars. Als wij in februari merken dat sommige clubs niet aan deze voorwaarden voldoen, zullen zij ook geen licentie krijgen voor het seizoen 2024-2025. Maar je kan volgens sommige juristen deze regels niet afdwingen omdat ze in strijd zouden zijn met het vrij verkeer van personen en het vrij verkeer van ondernemen. Daarom willen wij samen met de politiek en andere betrokken actoren samenzitten en de strijd hiertegen op te voeren.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Fuiven in de 60’s: “Uitgaan is nu minder leuk omdat alles mag”