centraal station Antwerpen

NMBS-vakbonden vragen staking van formaat aan

De vakbonden bij de Belgische spoorwegen hebben een stakingsaanzegging ingediend voor in totaal 96 uur. De vakbonden zullen in november en december twee 48 urenstakingen inlassen, melden ACOD spoor, ACV Transcom en VSOA. De spoormedewerkers zijn ontevreden over de onderhandelingen die zijn gevoerd rond interne reorganisaties.

De spoorvakbonden kondigen een 96 urenstaking aan. In november en december zullen de vakbonden twee 48 urenstakingen inplannen. Ze zullen het werk neerleggen van dinsdag 7 november 22 uur tot donderdag 9 november 22 uur. Een kleine maand later, op 5 december, volgt de tweede staking: van dinsdag tot donderdagavond 22 uur. Reizigers van NMBS moeten rekening houden met de nodige hinder.

De spoormedewerkers zijn ontevreden over de onderhandelingen die zijn gevoerd rond interne reorganisaties. De NMBS confronteerde haar medewerkers met een eenzijdige beslissing in het kader van interne reorganisatie bij de spoorwegen. “Het sociaal overleg faalt volledig rond verschillende, zeer belangrijke dossiers binnen de spoorwegen. Dit heeft zeer ernstig gevolg voor het operationeel personeel, en ook voor de reizigers. Omdat daar verder geen dialoog meer mogelijk was, was het nodig om aan de alarmbel te trekken”, vertelt Nele Put, Gewestelijke vrijgestelde ACV Transcom. Het personeel vindt dat er elementaire principes van het sociaal overleg niet gerespecteerd worden

“Hoe minder medewerkers, hoe hoger de druk op het personeel dat er wel is. Voor hen wordt het ook moeilijker om hun werk te doen in comfortabele omstandigheden”, vertelt Put. Het personeel vraagt naar de stopzetting van de productiviteitsverhoging ten nadele van het spoorwegpersoneel. De heersende persooneelstekorten verhogen de werkdruk. “Het is zeer ongebruikelijk een tweemaal 48 urenstakingen uit te voeren, maar het ongenoegen op de werkvloer is nog nooit zo groot geweest”, weet Günther Blauwens, Vlaams voorzitter ACOD spoor. Blauwens haalt eveneens een personeelsafbouw in de stations aan. Het zou hier gaan om zo’n 250 mensen minder in de stations de afgelopen 2 jaar. Vrijdag vindt er nog een ultiem overleg plaats, een laatste verzoeningsvergadering. De Mey vreest dat de directie bij haar standpunt zal blijven, Waardoor een effectieve staking zal plaatsvinden in november en december.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Europa Xpert: “Op een speelse manier de EU leren kennen”