Nieuwe PAARS-krant brengt LGBT+-verhalen tot bij middelbare scholieren, maar: “Niet enkel voor hen bedoeld”

Naast een ideale gelegenheid om in je paarse kleren de LGBT+-community te steunen, is 17 mei ook de publicatiedatum van de nieuwe PAARS-krant. Jaarlijks verschijnt op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie de nieuwe editie. “Ditmaal hebben we hard ingezet op diversiteit, zowel qua personen, leeftijd als gender.”

Mara Claes (21) glundert wanneer ze de PAARS-krant voor het eerst in haar handen krijgt. Vorig jaar stond ze als hoofdredacteur aan het roer. “Ik ben waanzinnig trots op het resultaat”, vertelt ze met een kamerbrede glimlach op haar gezicht. “Dit was niet het zoveelste groepswerk dat na de deadline in het ijle verdween. Met een gemotiveerd team boksten we deze krant bijna vanaf nul in elkaar. Al dat harde werk heeft geloond, want de krant wordt nu volop uitgedeeld in een honderdtal middelbare scholen.”

Focus op diversiteit

In deze editie pronkt Daniël Mariën op de voorpagina. De content creator, die heel wat jongeren bereikt, is tevens de eerste persoon van kleur op de cover. “Ik blijf erbij dat we écht hebben ingezet op diversiteit”, aldus Mara. “Evengoed trokken we de diversiteit door als het ging over leeftijd en gender. Die artikels bleven mij ook het meest bij. Het dubbelinterview tussen moeder en dochter, die tegen haar mama vertelde dat ze een vriendin had, is daar een goed voorbeeld van. Het is een verbindend verhaal.”

“Dat was ook het grote doel van de krant. We proberen het thema LGBT+ aan te kaarten bij een moeilijkere doelgroep: de middelbare scholieren. Dat is een leeftijdsgroep, waar er nog veel onzekerheid heerst en waar je nog te vaak beoordeeld wordt om wie je bent. Met de krant proberen we zonder taboes over verschillende onderwerpen te praten, zonder mensen op te delen in groepen.”

Jongeren bereiken

Dries De Smet, coördinator bij Wel Jong en medeverantwoordelijke voor de PAARS-krant, struinde woensdag verschillende scholen af om de krant letterlijk tot bij de jongeren te krijgen. “Het is een erg sterke krant geworden met krachtige verhalen die het positieve benadrukken.”

Dries vindt het noodzakelijk dat de krant telkens weer vanuit de jongeren vertrekt. “Ikzelf zit niet meer in hun leefwereld. Het blijft belangrijk om de middelbare scholieren te prikkelen, daarom laten we het ook maken door mensen die nog deels in die wereld zitten. Sommige verhalen hebben we al verschillende keren aangehaald, maar doordat de leefwereld van de jongeren telkens weer verandert, blijven deze elk jaar weer op een andere manier relevant.”

 Zowel Mara als Dries geven aan de middelbare scholieren dan ook de volgende boodschap mee. “Neem de krant vast en blader erdoor. Thema’s zoals cultuur, sport en lifestyle komen allemaal aan bod. De krant staat dan wel in het teken van LGBT+, maar het is zeker niet enkel voor LGBT+-jongeren bedoeld.”

De PAARS-krant van 2023 werd gemaakt door een groep AP-studenten.
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Levende kerststal
GAIA wil geen levende dieren meer in kerststallen