Belgen zijn fan van kernenergie. Jongen laadt computer op.

Het merendeel van de Belgen ziet toekomst in kernenergie

Zowat 85% van de Belgen vindt dat kernenergie een plaats heeft in de elektriciteitsmix na 2025. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van het Nucleair Forum, de vereniging van bedrijven en beroepsorganisaties uit de nucleaire sector. Het is de eerste keer dat de Belgen zo enthousiast zijn over het maximale behoud van de huidige kernreactoren en tegenover de uitbreiding van kernenergie met nieuwe nucleaire capaciteit.

Ondanks het enthousiasme bij de Belgen komt dit voor onderzoeker politieke wetenschappen aan de UA, Jonas Lefevere, niet als een verrassing “Het is logisch dat mensen openstaan voor kernenergie. In eerder opinieonderzoek vonden we al dat een meerderheid van de Vlaamse inwoners voorstander was om bijvoorbeeld de kerncentrales open te houden na 2025. De vraag was toen “Heeft kernenergie een plaats in de kernenergiemix?” en met de prijsstijgingen van het afgelopen jaar, is dat een logische reactie.”

Het positieve cijfer dat voortkomt uit deze nieuwe peiling ligt duidelijk hoger dan de vorige bevragingen. In 2017 was het 30%, in 2019 lag dat wat hoger tot 46%. In 2021 was er een lichte daling naar 43%. Met de verkiezingen in aantocht, zal nog moeten blijken of de aanpak van het energiedossier en het partijstandpunt rond kernenergie bij de Belgen een invloed zal hebben op hun stemkeuze volgend jaar.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
De Koempanie neemt kinderboerderij in Wilrijk over