Kinderen en jongeren dat bomen aan het planten zijn

Jongeren kleuren Vlaanderen groen

Zo veel mogelijk bomen planten om groen in Vlaanderen te verspreiden. Dat is wat het initiatief van de Vlaamse Regering Natuur en Bos’ wil bereiken. Samen met Natuurpunt hebben ze Boomweekend opgestart dat van 17 tot en met 19 november loopt. Met de hulp van verschillende jeugdbewegingen wil de actie in dit nat weer zo veel mogelijk locaties groener maken. 

Bosalliantie of Natuur en Bos houdt zich bezig met bosuitbreiding en heeft met Natuurpunt ‘Boomweekend’ bedacht. Ze gaan samen met jeugdbewegingen over heel Vlaanderen de handen uit de mouwen steken door bossen aan te leggen. Hierdoor dragen ze bij aan een beter klimaat voor de volgende generaties. “Er is een groep die in de kou blijft staan, en dat zijn de jongeren. Dat zijn de mensen die hebben geprotesteerd en actie willen ondernemen voor het klimaat. Daarom is Boomweekend ontstaan”, verklaart Filip Hubin van het agentschap van Natuur en Bos. 

“We krijgen veel reacties van jeugdbewegingen, wat betekent dat het klimaat maatschappelijk relevant is” 

Filip Hubin agentschap Natuur en Bos

Eerste keer

Zo’n 49 plekken over heel Vlaanderen doen mee aan Boomweekend met als doel jongeren te betrekken bij het klimaat. De natuur is vaak een uitlaatklep voor jongeren om tot rust te komen en te ontspannen. Bovendien zorgen bossen voor een betere gezondheid en is het een habitat voor dieren. 

Natuur en Bos financiert deze bebossing met budgetten van de Vlaamse Regering. Organisaties die ook willen planten, maar geen budget krijgen van de Vlaamse regering, krijgen subsidies. Voor Natuur en Bos is Boomweekend geen commerciële activiteit, zij willen een bijdrage leveren aan een beter klimaat. “Wij planten al jaren bomen en planten, maar dit is de eerste editie van Boomweekend” aldus Filip Hubin. Hun plantactie was pas geslaagd wanneer er genoeg locaties zijn en er genoeg jeugd wil planten. “We krijgen veel reacties van locaties en jeugdbewegingen, wat betekent dat het klimaat maatschappelijk relevant is en het in de maatschappij meespeelt.”

Overleven

De natte herfstdagen zorgen ervoor dat sommige plekken niet geschikt zijn om nu bomen te planten. Tot nu toe zijn er 9 locaties in vooral Oost- en West-Vlaanderen waar de actie is uitgesteld. Ook in Eeklo zal het minder vlot verlopen, vertelt voorzitter van de plaatselijke afdeling Natuurpunt in Evergem Christine De Bie: “Het gaat niet enkel over het planten van de bomen, maar ook over het aanvoeren van materiaal. De firma die plantgoed geleverd heeft, heeft te weinig geleverd. Ze konden niet op het land omdat het te waterig was.” Bij te veel regenval heeft het ook weinig zin om boompjes in een plas water te planten, dat overleven ze niet. “Als het niet hard regent, planten we nog”, zegt Christien De Bie lachend, “Wij zijn niet bang van een regenbuitje, wij zijn buitenmensen en zijn het gewoon om met laarzen rond te lopen.” 

Bekijk hier de videoreportage:

Auteurs | Noa Jacobs 01, Roos Rutgeerts, Noa Jacobs

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Yoni (18): “De samenhorigheid en respect van het volk is onvergetelijk”