Éen op de vijf vrouwen heeft te maken met partnergeweld. Mirabal Belgium roept op om zondag 26 november de straat op te gaan om te demonstreren tegen geweld tegen vrouwen. “Manifestaties blijven belangrijk omdat het probleem nog niet is opgelost. Het probleem zit diepgeworteld in onze maatschappij”, aldus Julie van ZIJkant.
Waarom zijn volgens u vrouwen zo vaak het slachtoffer van geweld?
Ik denk dat heel veel te maken heeft met diepgewortelde genderstereotypen binnen onze maatschappij en dat er een beeld bestaat, dat vrouwen minderwaardig, passief of onderdanig zijn. Hierdoor zijn bepaalde mechanismen ontstaan waarbij vrouwen worden onderdrukt zodat ze beter in dat kader van de huisvrouw passen.
Er is zondag een manifestatie in Brussel, gaat uw organisatie hier ook aan deelnemen?
Ja, wij gaan daar uiteraard ook aan deelnemen. Wij hebben ook een spel ontwikkeld genaamd ‘City confession’ waarmee we mensen proberen te sensibiliseren over seksueel grensoverschrijdend gedrag en hoe jij als omstaander daar het beste mee kunt omgaan. Wij zijn een progressieve vrouwenbeweging, die genderdiscriminatie wil wegwerken en gendergelijkheid vanuit een progressieve hoek wil aankaarten.
Waarom blijven manifestaties zo belangrijk?
Manifestaties blijven belangrijk omdat het probleem niet is opgelost wordt. Je ziet het concreet terug bij bijvoorbeeld de nieuwe Zorgcentra voor Seksueel Geweld (ZSG). Hoeveel mensen zich daar aanmelden, is ongekend en dat is nog maar het topje van de ijsberg. Dit toont aan dat heel veel mensen hier nadeel van ondervinden en dat er echt iets moet worden gedaan.
Wat hoopt u dat er uit manifestatie komt?
Het is vooral symbolisch. Wij hopen dat er veel mensen op afkomen, veel zichtbaarheid. Dat de media het oppikken dat mensen, die niet meestappen, ook beseffen dat we met z’n allen een groot probleem hebben.
Hoe kan dit in de toekomst worden verholpen?
Het belangrijkste probleem is wat mij betreft het op tijdbewust maken van mensen over wat seksueel geweld is en waar de grenzen liggen. Volgens mij is daar een grote rol voor het onderwijs weggelegd.
Daarmee bedoel ik dat er vanaf de kleuterklas al echt moet worden ingezet op het stellen van je eigen grenzen en die leren herkennen. Op die manier kunnen kinderen met andere denkkaders opgroeien, die in de toekomst een verandering in de maatschappij kunnen brengen.
Vindt u dat de overheid voldoende oor heeft voor de problematiek?
Er heeft bij de overheid echt wel een verschuiving plaatsgevonden. Seksueel geweld wordt tegenwoordig als een prioritair thema gezien en behandeld.
We hebben onder andere actieplannen, net zoals de Zorgcentra na Seksueel Geweld. Ik denk dat qua preventie en aanpak er al best veel is gebeurd.
Hoe probeert uw organisatie vrouwen te ondersteunen, die met geweld te maken hebben?
Wij zijn een preventieluik. Onze organisatie werkt vooral voor het bewust maken van het probleem bij het groter publiek zoals bijvoorbeeld via het spel, dat ik eerder al vermeldde. Wij gaan voornamelijk vrouwen begeleiden, die slachtoffer zijn van geweld.