Een groepsfoto van enkele leden van de staf van TDT

Oprichter TDT-Unibet Bas Tietema: “De Tour rijden in 2026 blijft ons doel”

Hun dromen waren groot, maar lijken steeds meer werkelijkheid te worden nu ze ook hun eigen film uitbrengen. Bas Tietema, Josse Wester en Devin van der Wiel wilden een eigen wielerploeg opstarten en daarmee naar de Tour de France gaan. Bas Tietema vindt alvast dat ze op de goede weg zijn, want na een volledig jaar als profploeg zetten ze een stapje hoger tot het pro-continentale niveau. Hun volledig verhaal van het voorbije jaar hebben ze gevormd tot een exclusieve film, die alleen voor fans te zien zal zijn.

Jullie brengen binnenkort een film uit over dat eerste jaar als ploeg. Hoe kwamen jullie op dat idee?

In het begin van het seizoen waren we nog niet bezig met het uitdenken van dat idee. We merkten wel dat we vaak met beelden zaten die we niet meteen in een youtube-video wilden steken. Zo was er bijvoorbeeld de val van Hartijs De Vries, waarbij we niet wisten of hij nog opnieuw bij de ploeg zou komen. Dat soort beelden passen vaak beter in een groter geheel, zoals een documentaire. Op die manier verander je ook een beetje de context waarin de beelden worden gebruikt. Dat komt in sommige gevallen beter uit. Toen we dus met heel veel beeldmateriaal zaten, begonnen we na te denken of we daar iets mee konden doen. En zo is het idee van onze film ontstaan.

Hoe verliep het eerste jaar bij TDT-Unibet Cycling Team?

Op voorhand kregen we veel bezorgde vragen van vrienden en kennissen. Zij waren bezorgd dat we dit project niet tot een goed einde konden leiden. Het was dan ook een grote sprong in het diepe. Josse, Devin en ik wisten natuurlijk ook niet zeker of dit project zou slagen. Dat was een zekerheid die we niet konden bieden aan iedereen. Dus ook de volledig ploegleiding en de rest van de staf heeft een risico genomen door mee met ons in zee te gaan. Het enige dat we wel zeker wisten, was dat wij drieën succesvol wilden zijn. Opgeven of falen zouden koste wat kost proberen te vermijden.

En kunnen jullie dan spreken over een succesvol jaar?

Het project is wel gelukt. En we hebben te horen gekregen dat we een licentie krijgen om een pro-continentaal team te worden. Dat is geweldig nieuws voor het hele team. Voor een klein team, dat nog maar net zijn start kende, hebben we ons goed laten zien. Relatief gezien was dat dus wel een succes.

Een hoger niveau betekent ook meer en betere renners. Hoe verliep jullie zoektocht naar nieuwe renners?

Voor ons is het belangrijker dat een renner potentie heeft dan dat hij al veel resultaten heeft behaald, aangezien succes vaak gepaard gaat met hogere kosten. We richten ons op renners die veel te bieden hebben in de nabije toekomst, met name op continentaal niveau, en die ons concept waarderen. In tegenstelling tot andere teams, hoeven we niet per se bekende renners aan te trekken voor naamsbekendheid, gezien ons grote bereik op sociale media. Hierdoor kunnen we gericht zoeken naar opkomende talenten met potentie.

Wat zijn jullie grootste doelen in de toekomst?

Voor volgend jaar hopen we op een eerste deelname aan een World-Tour koers. De Amstel Gold Race lijkt dan de meest voor de hand liggende. We gaan natuurlijk enkele wildcards aanvragen van races die ons haalbaar lijken. Maar we zijn ook niet bang om een uitnodiging te weigeren. Elke deelname zal voor ons een ‘eerste keer’ zijn. We willen die toch speciaal houden. Het zou natuurlijk geweldig zijn als we komend jaar al een Grote Ronde mogen rijden, maar heeft dat wel nut als we ons niet kunnen laten zien of resultaten kunnen rijden? Die afweging moeten we bij elke race maken. Maar volgens ons eigen plan proberen we nog steeds rustig op te bouwen naar ons hoofddoel: de Tour de France. We willen daaraan deelnemen in het jaar 2026. Daarvoor hebben we nog een lange weg te gaan, dus is het belangrijk om nu al op te bouwen tot dat punt. Binnen 2 jaar, in 2025, hopen we op een deelname aan een monument en een Grote Ronde. We hebben dus een duidelijk plan in ons hoofd van doelen voor de komende jaren.

Je bent gestopt als profwielrenner en je bent geslaagd voor je examen als ploegleider. Wat zijn je eigen plannen binnen het team het komende jaar?

Als wegkapitein vond ik het al leuk om mijn eigen ervaring door te geven aan mijn ploeggenoten. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik dat examen ben gaan afleggen. Maar dat wil niet zeggen dat ik nu de volledige ploegleiding ga afnemen van Julia Soek. Zij en de rest van het team zijn heel erg capabel. Daarom dat ik me nu ook niet ga opdringen. Ik zal bij sommige koersen zeker wel mijn rol als ploegleider opnemen, omdat ik het net zo leuk vind om die informatie door te geven. Maar ik probeer me daar niet te vaak op te zetten, omdat ik zelf ook wel weet dat ons team van ploegleiders heel talentvol is. Het is dus belangrijk om bij jezelf te vragen of het nodig is dat je de leiding neemt bij bepaalde belangrijke momenten. Maar door soms is een stapje opzij te zetten, maak ik weer meer tijd voor andere zaken. Zoals content maken, want daar zijn we origineel toch mee gestart.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Betogers tijdens protest tegen seksisme en LGBTQI+ geweld
Elise Craeghs van Campagne ROSA over Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen: “Niet alleen vrouwen hebben er baat bij dat seksisme stopt”