“Wetenschap evolueert constant, en daarbij ook onze maatschappij”

Afgelopen zondag was het de Dag van de Wetenschap. Overal in Vlaanderen kon je langsgaan en je laten onderdompelen in de wondere wereld van de wetenschap. Ook Technopolis in Mechelen deed mee. Peter Venneman legt uit.

‘Technopolis is een doe-centrum waar kinderen en volwassenen van alle leeftijden terecht kunnen om te ontdekken wat er precies allemaal in de technologische en wetenschappelijke wereld omgaat,’zegt Venneman . En ontdekken kunnen ze in overmaat: er zijn wel 200 opstellingen te doen en zien in Technopolis. “Overal kan je hier experimenten doen, ergens aan prullen en dingen ontdekken.”

“Technopolis heeft een zeer belangrijke rol in onze samenleving,” aldus Venneman “wetenschap en technologie evolueert constant en daarbij ook onze maatschappij.” Het doel van Technopolis is heel duidelijk: kinderen en volwassenen fascineren in wetenschap. “Met dat fascineren willen we jonge gasten en meiden duwen richting STEM-opleidingen zodat ze kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van technologie en wetenschap”, zegt Venneman . Niet enkel kinderen maar ook volwassenen; ook hen willen ze fascineren om eventueel mee het werkveld in te stappen en mee hun schouders te steken in nieuwe vooruitgangen.

En zoals wetenschap en technologie staat ook Technopolis niet stil. Momenteel zijn ze bezig met een grote verbouwing om hun opstellingen up to date te maken. “Er zijn natuurlijk heel veel zaken die klassiek blijven en niet veranderen, zoals mechanische dingen,” zegt Venneman , “maar de digitale wereld, denk aan AI en VR, beweegt constant en daar spelen we natuurlijk op in. Die dingen worden hier geïntegreerd zodat iedereen daarvan kan proeven en zien hoe dat in z’n werk gaat.” Bij zo’n grote verbouwingen horen natuurlijk ook grote uitdagingen. “We stellen ons altijd de vraag: ‘Hoe kunnen we dat fascinerend maar ook educatief maken en brengen?’. Gelukkig hebben we een heel bekwaam team van experten die zich daarin verdiepen,” zegt Venneman .

Maar uiteindelijk wil Venneman dat de bezoekers zich amuseren. “Ik wil hen laten fascineren over de wondere wereld van de wetenschap en dat ze stilstaan bij wat er allemaal ontwikkeld wordt en hoe het allemaal werkt; Hen prikkelen en als ze hier buiten stappen dat ze iets hebben van: ‘Amai, ik heb mij geamuseerd maar tegelijk ook iets bijgeleerd’.”

Beluister de reportage hier:

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Partij voor de Dieren
Partij voor de Dieren op verovertocht door Nederland