Witte vlaggen met watermerk op dak van KMSKA: Foto door Dirk Kinot

Dirk Schellekens over witte vlaggen op cultuurhuizen “Kunst helpt het denken van de mens te vertragen”  

Op 22 december zullen er op de daken van cultuurhuizen witte vlaggen te zien zijn, die onderdeel uitmaken van een vredesboodschap. In totaal zullen er zo’n 106 witte vlaggen wapperen, verspreid over België en Nederland. Het initiatief is opgezet door het kunstenaarsduo Koosje Schmeddes en Dirk Schellekens van het kunstcollectief ‘Schtscht’, waarvan Dirk Schellekens het werk verklaart.

Wat is de betekenis achter het kunstwerk?  

“De witte vlag is een iconisch symbool dat staat voor vrede. Op deze vlaggen hebben we een watermerk aangebracht dat bekend is van stockfoto’s die niet vrij beschikbaar zijn. Ook vrede is op veel plaatsen in de wereld momenteel niet vrij beschikbaar. Door het watermerk op de witte vlag af te beelden, creëren we een metafoor voor de prijs van vrede en dat ook deze niet voor iedereen vrij beschikbaar is.”  

Hoe is dit initiatief ontstaan?  

“Als kunstenaars staan we midden in de wereld en observeren we voortdurend wat er om ons heen gebeurt. Binnen ons kunstenaarscollectief ‘Schtscht’ gebruiken we vaak elementen uit de grote buitenwereld, waaraan we nieuwe dagelijkse elementen toevoegen om zo een extra laag te creëren. We maken kunst die lijkt alsof ze niet zou mogen bestaan. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld een installatie op de wateren van Venetië gemaakt, gebaseerd op de zin “Please do not touch”, die je vaak ziet in musea. Hieruit hebben wij “Please do not care” gecreëerd, als kritiek op de maatschappij. Bij beide werken hebben we gekozen om ze tentoon te stellen in openbare ruimtes om net te voorkomen dat mensen wegkijken, terwijl de rest van de wereld in brand staat.” 

Waarom vinden jullie dat musea dergelijke boodschappen moet overbrengen?  

“Met kunst kun je een geheel ander perspectief bieden in dit verhaal. Hoewel beelden van oorlogen voorbijkomen op het nieuws, verdwijnen ze vaak snel weer uit het zicht. Kunst helpt om het denken en kijken van mensen te vertragen, waardoor er tijd en ruimte ontstaan. Dat zijn net de basiselementen van empathie. Met de vlaggen proberen we een nieuw startpunt te bieden voor gesprekken, juist omdat we zelf in het comfort van een vredevol land leven.” 

 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
China vs. Europa: heeft Europa de boot gemist?