Militaire hond en soldaten

Ook militaire honden verdienen een gedenksteen

In het hondenopleidingscentrum van Defensie in Oud-Heverlee is op 21 december een gedenksteen ingehuldigd om overleden honden van Defensie te eren. Dit monument werd officieel ingehuldigd door minister van Defensie Ludivine Dedonder. Het is de eerste keer dat deze honden van Defensie op een dergelijke manier erkenning krijgen. Dat zou volgens Erline Wyseur, verantwoordelijke bij de intermacht kynologische eenheden (IKE), elke dag moeten.  

Het monument bestaat uit twee delen. De gedenkmuur, waar een plaatje van de hond vermeld staat en zijn stamnummer. Daarnaast heb je de gedenksteen, het monument zelf, waar de namen ophangen van de gesneuvelde militaire honden sinds 2021.  

Het hondenopleidingscentrum van Defensie heeft 160 operationele hondenteams die verspreid zijn over 6 verschillende specialiteiten. Zo heb je de wakerhonden, die staan in voor de beveiliging van de militaire kwartieren. Daar worden de basistechnieken aangeleerd. Als die in orde zijn kunnen de honden gespecialiseerd worden in speurhonden, interventiehonden, explosieve detectie honden, militaire politiehonden en honden die ingezet worden voor de special forces. 

Deze honden worden ingezet waar ze een meerwaarde kunnen bieden. Zo worden ze ook in het buitenland gebruikt. Niet zo lang geleden kwamen ze in actie voor de operatie “Red Kite”, een evacuatieoperatie uit Afghanistan. Daarom krijgen de honden dagelijks functionele trainingen, zodanig dat ze ten allertijden hun niveau hoog kunnen behouden.  

De meeste honden waarover Defensie beschikt zijn Mechelse schepers. Zo hebben ze een dog acquisition cel, die honden aankoopt voor de hondenbegeleiders. Zij kijken op basis van hun gehoorzaamheid of de honden beschikbaar zijn voor het werk binnen defensie. Er bevindt zich ook een medisch luik, waarbij de medische gezondheid van de hond geverifieerd wordt. Daarom werk Defensie nauw samen met het 14deBataljon. Zij onderzoeken of de honden zich in een goede medische toestand bevinden. 

“Honden moeten elke dag geëerd worden, want ze vervullen een belangrijke rol binnen de defensie. Ze geven vaak een meerwaarde aan de opdracht, daar staan we te weinig bij stil”, zegt Erline Wyseur. 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
foto wereldwinkel
Green Friday, de tegenhanger van Black Friday: “Er zijn alternatieve modellen om iets leuks te kopen”