Jongeren hebben steeds minder vertrouwen in vaccins

Het vertrouwen in vaccins is in heel Europa gedaald. Dat is gebleken uit onderzoek van de Universiteit van Antwerpen in samenwerking met VAXINFECTIO. Vooral onder jongvolwassenen is het vertrouwen sterk verminderd. 

Het onderzoek toont aan dat twintig procent van de Vlamingen geen vertrouwen heeft in vaccinaties. Opmerkelijk is echter dat die twintig procent vooral jongeren zijn. De oudere generatie daarentegen blijkt meer vertrouwen te hebben in vaccins. De resultaten van het onderzoek publiceerde Vlaams minister van Welzijn, Hilde Crevits vandaag.

Die blijken in lijn te liggen met het Europese gemiddelde. Daarnaast vindt zo’n 83 procent vaccins belangrijk voor kinderen en ongeveer 80 procent daarvan het ook belangrijk voor volwassenen. De vraag waarom jongeren minder vertrouwen hebben in vaccins blijft echter onbeantwoord. “Het probleem is dat het een kwantitatieve bevraging is, daarbij gaat het over 1000 mensen tussen de 18 en 88 jaar, die gevraagd worden of vaccins volgens hun belangrijk, veilig en doeltreffend zijn en of ze in overeenstemming zijn met hun religie.” Dat zegt Greet Hendrickx, projectleider van VAXINFECTIO.

Daaruit blijkt dat 80 procent vaccins doeltreffend vindt, 74 procent vaccins compatibel met hun overtuiging vindt en 57 procent vaccins ook veilig en belangrijk vindt. Ook valt het op dat het vertrouwen varieert naargelang het type vaccin. Zo tonen jongvolwassenen minder vertrouwen in vaccins tegen het HPV-virus en Covid-vaccins. Tenslotte heb je nog de age gap die zegt dat de oudere generatie meer vertrouwen heeft in vaccins dan jongeren. Hilde Crevits legt echter de nadruk op het belang van het versterken van vaccinatievertrouwen als een strategische doelstelling binnen het nieuwe vaccinatieplan in de reeds geactualiseerde gezondheidsdoelstelling vaccinatie.

Auteurs | Viktoria Marinova, Jip van Santen

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
“Solden, the most wonderful time for corona”