Van de slappe lach met Nina Derwael tot het stoken tussen de 3×3 Lions: Dit was mijn stage bij Team Belgium.

Geflankeerd door topcollega’s en met veel vrijheid maakte ik 9 weken lang content voor de sociale media kanalen van Team Belgium. Vandaag kijk ik terug op een mooi avontuur waarin ik herinneringen voor het leven heb gemaakt.

Mijn eerste dag

Mijn eerste dag begon ‘goed’. De trein had vertraging, de bus werd afgeschaft, en daardoor kwam ik een half uur te laat aan. Eenmaal aangekomen, kreeg ik een stevige handdruk van Jean-Michel Saive en Cedric Van Branteghem, en voelde ik me meteen een beetje starstruck. Mijn medestudente Joline had vóór mij stage gelopen bij Team Belgium, waardoor ik al wat inside informatie had en bepaalde verwachtingen kon stellen. Binnen tien minuten werden deze bevestigd: geen laptops meer beschikbaar en geen e-mailadres voor mij aangemaakt. Kortom, de eerste dag(en) stonden vooral in het teken van het regelen van praktische zaken. Ondanks de chaos in het begin, kwam ik terecht in een zeer leuk team waarin ik me snel thuis voelde.

Mijn eerste publicatie

Onze (Joline en ik) hoofdopdracht was het maken van de countdownreeks, een concept waarbij we 100 dagen voor de Spelen om de vijf dagen een video posten van een memorabel Belgisch moment op de Olympische Spelen, gemonteerd op muziek van de Tijdloze van Studio Brussel. Sporza en RTBF leverden ons commentaar uit hun archief en deelden ook alles op hun kanalen. In onze eerste video toonden we de gouden medaille van Greg Van Avermaet op de Spelen van Rio in 2016. Binnen een week haalde de video meer dan 200.000 views en meer dan 8000 likes op Instagram. Meteen een voltreffer en een motivatieboost om met de andere memorabele momenten aan de slag te gaan.

Team Belgium (@teambelgium) • Instagram-foto’s en -video’s

Een bijzondere ontmoeting

Naast het snuffelen in archieven en het maken van video’s, mocht ik ook soms op pad gaan. Zo heb ik verschillende atleten mogen ontmoeten en interviewen. De meest bijzondere ontmoeting was toch die met Nina Derwael. Ze is niet alleen een van de meest spraakmakende en bekendste atleten van ons land, maar bleek ook ongelooflijk vriendelijk en vlot te zijn. Na een drukke dag vol interviews maakte ze nog even tijd voor mij, waarna er een zeer leuke interactie ontstond. Op een bepaald moment kreeg ze zelfs de slappe lach. Dit kwam waarschijnlijk door de combinatie van mijn ietwat stuntelige vraag en haar vermoeidheid. Het was in ieder geval een unieke ervaring en het leerde me dat atleten ook maar gewone mensen zijn.

Veel geleerd

Hoe gek het ook mag klinken, ik was voor mijn stage nooit goed met sociale media. De laatste foto die ik op mijn eigen account postte dateert van 2019. Laat staan dat ik wist hoe je een TikTok uploadde of een leuke Instagram story maakte. Dit zijn precies de zaken die ik geleerd heb tijdens mijn stage. Daarbij kreeg ik ook inzicht in de communicatiestrategie van Team Belgium en hoe zij proberen zoveel mogelijk mensen te bereiken met hun content. Het streven naar views en volgers, en manieren zoeken om dit te stimuleren, is iets waar ik heel veel over heb geleerd en ook zal meenemen in mijn verdere loopbaan.

Anekdote

Op een dinsdagochtend ging ik naar Leuven om een persconferentie van de 3×3 Lions bij te wonen voordat ze vertrokken naar het Olympisch kwalificatietoernooi in Hongarije. Mijn opdracht was niet alleen om Instagram stories te maken van de persconferentie, maar ook om aparte content op te nemen die we later konden gebruiken. Ik bedacht een spelletje waarbij de Lions de bal op hun vinger moesten draaien en, zolang de bal bleef draaien, kregen ze dilemma’s voorgeschoteld. Een van de dilemma’s luidde: ‘Liever 1 miljoen euro winnen of Olympisch kampioen worden’, waarop de vierkoppige selectie zich in twee kampen splitste. Er ontstond een langdurige maar grappige discussie, met de atleten die lijnrecht tegenover elkaar stonden. Ik had duidelijk iets tot leven gebracht en werd bedankt door de coach “om de groepssfeer naar de klote te helpen”, zei hij met een knipoog.

Oeps foutje

Ik kan niet meteen iets bedenken dat compleet fout is gegaan. Afgezien van het vergeten van een statief of het vergeten uploaden van een video, zijn er geen grote drama’s veroorzaakt door mijn chaotische brein. Eind goed, al goed dus!

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
jongeren op hun gsm
Jongeren kunnen niet meer zonder hun gsm: “Het gsm gebruik is dramatisch”