Deze week is de Antwerp Student Leauge in Futsal van start gegaan. Het is een sportcompetitie die georganiseerd wordt voor studenten van alle universiteiten en hogescholen van Antwerpen. Stijn Lemmens, medewerker van Sportsticker, organisator van ASL vindt het zeer belangrijk dat studenten meedoen.
Wanneer mensen denken aan studentenverenigingen, denken ze vaak aan feesten, dopen en andere kleine activiteiten. Maar de ASL-competitie duurt maandenlang. Waarom doen studentenverenigingen daaraan mee?
“Ik denk dat sport voor veel studentenverenigingen een manier is om samen te komen en iets buiten de studie te doen. Voor studenten is het een geweldige manier om aan sociale activiteiten deel te nemen. Verenigingen doen mee omdat ze het leuk vinden en omdat het een mooie gelegenheid is om samen iets actiefs te doen, ongeacht of ze goed zijn in de sport.”
ASL is een competitie tussen verschillende studentenverenigingen, maar hoe is ze begonnen?
“ASL begon als een initiatief van enkele studentenverenigingen die onderling wedstrijden speelden. Dit groeide uit tot een grotere organisatie, waarbij faculteits- en departementsclubs deelnamen. Later nam de associatie van Antwerpse studentenverenigingen het over en breidde het uit met themaclubs. Het biedt nu een competitie voor verschillende sporten.”
De competitie verloopt in verschillende fases per semester, waarom duurt zo’n competitie zo lang?
“We starten met de groepsfases, vooral bij de grotere competities zoals veldvoetbal. Die wedstrijden lopen door tot eind februari. Daarna beginnen de play-offs, waarin de beste teams strijden om plaatsen in de kwartfinales en halve finales. De finale van veldvoetbal is vaak in mei, meestal op een maandag, en die wordt gespeeld in het stadion van City Pirates in Merksem.”
Heeft het ook voordelen op het gebied van gezondheid voor studenten?
“Het geeft studenten een manier om even hun hoofd leeg te maken, wat zeker tijdens de examenperiodes belangrijk is. Studenten vinden het fijn dat ze aan iets kunnen deelnemen naast hun studie. Het helpt ze om in balans te blijven. Daarnaast is sporten een sociale activiteit, wat ook weer bijdraagt aan een positieve sfeer binnen de verenigingen.”
Presteren de studenten dan net zo goed op school als op het veld?
“We houden altijd rekening met hun beschikbaarheid en proberen wedstrijden zo te plannen dat ze niet met lessen conflicteren. We willen natuurlijk niet dat studenten lessen overslaan om een wedstrijd te spelen. Daarom vinden de wedstrijden ook altijd plaats ‘s avonds, zodat iedereen overdag naar college kan gaan en ‘s avonds kan sporten.”
Trekt ASL ook veel toeschouwers naar de wedstrijden?
“Tijdens de groepsfases is het vaak rustiger, maar naarmate we richting de kwartfinales en finales gaan, zien we wel meer toeschouwers. We zien dat er elk jaar meer teams en studentenverenigingen meedoen, zeker nu we weer aan het opbouwen zijn na de coronapandemie. De competities zijn populair en blijven groeien. Voetbal blijft één van de grootste trekpleisters.”