Nieuwjaar staat voor de deur. Voor velen betekent dit feest vieren met hapjes en drankjes, en ook met vuurwerk. De ene gaat naar vuurwerk kijken, maar er zijn ook veel mensen die zelf vuurwerk afsteken. Hoe verantwoord is dat eigenlijk?
Elk jaar raken honderden mensen gewond door vuurwerk, vaak met ernstige gevolgen. Brandworden, oogletsels en gehoorschade zijn de meest voorkomende letsels. Ook Oscare vzw, een nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden en littekens, ziet elk jaar het aantal patïenten stijgen tijdens de eindejaarsperiode.
Bewustwording
Hoewel Oscare zich actief inzet voor bewustwording en preventiecampagnes, vindt Van Rossum dat de overheid meer kan doen. “Je kan nooit genoeg sensibiliseren,” benadrukt hij. “Maar vanuit de overheid is er eigenlijk te weinig communicatie over de gevaren van vuurwerk.”
In Vlaanderen heeft al één op de twee gemeenten een verbod op vuurwerk ingevoerd. Toch zijn er nog altijd gemeenten waar vuurwerk tijdens Nieuwjaar is toegestaan. Volgens Van Rossum vormt dit een groot risico: “Het gevaarlijkste moment is wanneer mensen al te veel alcohol op hebben. Dan nemen ze sneller onverantwoorde beslissingen.”
Veilige alternatieven
Om risico’s te vermijden, is het volgens experts het veiligst om naar een georganiseerde vuurwerkshow te gaan. “Professionele vuurwerkspektakels zijn veel veiliger omdat ze door experts worden uitgevoerd en er is altijd brandweer aanwezig,” legt Van Rossum uit.
Daarnaast zijn er alternatieven die steeds populairder worden, zoals lasershows. Deze bieden dezelfde feestelijke sfeer, zonder de risico’s van vuurwerk.
“Je kan ook gezellig thuis vieren met confetti,” stelt Van Rossum voor.