Jasmien O: “Onze brandweermannen kunnen zich nu oppervlakteredding experten noemen”

De overstromingen in West-Vlaanderen zorgen voor veel overlast bij de inwoners. Iets wat niet onopgemerkt blijft in de rest van het land. Jasmien O, woordvoerder van de brandweer van Antwerpen, vertelt over preventieve maatregelen die zij stelden.

Kan een overstroming zoals in West-Vlaanderen zich hier ook kunnen voordoen?

“Dat is moeilijk te voorspellen, maar zeker niet uitgesloten. Antwerpen heeft een haven en ligt ook aan de Schelde. Ook bevindt het zich in een laaggelegen gebied, waardoor het zeker niet immuun is voor overstromingsrisico’s. Bij zware regenval en hoge waterstanden kan er plaatselijk wateroverlast ontstaan in de laaggelegen gebieden langs de rivieren of kanalen.”

Hoe bereidt de brandweer van Antwerpen zich momenteel voor op mogelijke overstromingen?

“Naar aanleiding van de overstromingen in Luik een aantal jaar geleden, hebben we gemerkt dat we wat expertise en gespecialiseerd materiaal missen. Daarom hebben we een project opgezet voor de brandweer in Antwerpen, zodat zij een experten opleiding konden volgen en zich nu oppervlakteredding experten noemen. Zij werden specifiek opgeleid om mensen te redden die in het water zijn terechtgekomen of te evacueren over het water. Tegen januari zullen er zo’n zestig brandweermannen opgeleid zijn. Wij hebben ook duikers en gespecialiseerde brandweermannen die met onze boten varen, zodat we meer mensen kunnen inzetten op water.”

Hoe snel zijn jullie op de hoogte van mogelijke overstromingen?

“Dat is heel afhankelijk van de situatie. Wij houden altijd rekening met de info die het KMI naar ons stuurt, zij geven de officiële waarschuwingen. In de Westhoek hebben zij een tijdje geleden al code geel afgeroepen. Zij bestuderen de hele dag de parameters die zij binnenkrijgen, dus wij kunnen ook vrij direct ingrijpen dankzij een goede wisselwerking in informatie.”

Hoe kunnen de inwoners van Antwerpen zich voorbereiden op een overstroming?

“Wat er gedaan moet worden hangt af van het risicogebied waarin de bewoners zich bevinden en de code die wordt afgekondigd. Je kan zeker je verzekeringspolissen checken en een overstromingsverzekering overwegen als je in een risicogebied woont. Het kan handig zijn om de meubels wat hoger te plaatsen en zandzakjes te leggen voor je deur. In zwaardere omstandigheden kan het zijn dat er geëvacueerd moet worden, kunnen mensen al noodpakketjes klaarmaken.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Maastrichtenaars tonen hun goed hart voor vluchtelingen uit Oekraïne