Motivatie is zoek bij Lukaku: “Teleurstellingen uit het verleden zorgen ervoor dat het vuur even weg is”

Romelu Lukaku schoof  aan bij CoolKast, een podcast van Friends of Sports, waar hij zijn langdurige mediastilte doorbrak. Ze hadden het vooral over zijn betrokkenheid bij de nationale ploeg en waarom hij er opnieuw voor koos om niet aan te sluiten bij de rest van de groep. Hij was daarin ook kritisch tegenover zijn medespelers en had het over een verschil in mentaliteit tussen jong en oud binnen de nationale ploeg. Sportpsycholoog Bart van Laetem ziet meerdere redenen waarom Lukaku de motivatie even kwijt is. 

Verschil in mentaliteit

“Er is een verschil in mentaliteit tussen jongens in die groep, Lukaku is het gewend om constant te winnen door zijn ervaring bij verschillende topclubs, andere jongens zijn al blij dat ze geselecteerd zijn voor het team.” Ook Kevin de Bruyne liet zich na de wedstrijd tegen Frankrijk kritisch uit tegenover zijn ploegmaats. Hij had het ook over een gebrek aan overgave, zeker bij jongens die wat minder kwaliteit hebben volgens hem. Van Laetem: “De verschillende persoonlijkheden in die groep maken het voor de oudere jongens vaak lastig om zich op te laden voor de wedstrijden, het is geen echte vriendengroep meer.” 

Gedoofde vuur

Bart van Laetem ziet ook dat het vuur wat gedoofd is bij Lukaku en begrijpt waarom hij niet aansluit bij de selectie: “voor elke speler ligt het wat anders, voor Lukaku werkt het duidelijk goed om tijd te spenderen weg van de nationale ploeg, met zijn familie. Op die manier kan hij het vuur er terug in krijgen.”  

Wat vinden de fans?

Fans van de nationale ploeg vinden het wel heel jammer dat Lukaku niet meedoet, zo ook Mathis Deboeure die de match tegen Frankrijk bijwoonde: “ik vond het jammer dat we hem niet aan het werk hebben kunnen zien, elke keer dat Lukaku het shirt van de Rode Duivels aantrekt is, er spektakel en dat hebben we dus jammer genoeg moeten missen.”  

Teleurstellingen uit het verleden

Het feit dat Lukaku het vuur momenteel niet voelt linkt Van Laetem ook aan teleurstellende prestaties in het verleden. “Ik denk dat teleurstellingen uit het verleden zoals de matige prestaties op het EK en WK ervoor hebben gezorgd dat het vuur bij hem er niet meer is.” Herinner u nog na de laatste wedstrijd op het WK in Qatar, toen Lukaku ontroostbaar bij toenmalig assistent Thierry Henry stond nadat hij enkele gouden mogelijkheden niet wist af te werken. Ook op het afgelopen EK had hij het vaak lastig, de bal leek er voor hem maar niet in te willen gaan. Allemaal redenen waarom Lukaku het misschien wat minder ziet zitten bij de Rode Duivels. 

Welke teleurstellingen?

De Rode Duivels verloren in 2018 de halve finale van het WK voetbal tegen Frankrijk. Op het volgende EK in 2020 gingen ze er uit tegen Italië. De volgende twee tornooien werden ook een teleurstelling voor Lukaku en co. Op het WK in Qatar geraakten ze niet verder dan de groepsfase. Op het EK in Duitsland van afgelopen zomer gingen ze er in de eerste knockout ronde uit tegen Frankrijk. Allemaal teleurstellingen die Lukaku dwars kunnen zitten.

Wanneer kunnen we hem terugverwachten?

Hij gaf zelf aan dat hij er bij de volgende interlandperiode gewoon weer bij zal zijn. Belangrijk voor het team omdat hij toch een figuur is binnen de kleedkamer waar veel jongens naar opkijken. Hij is immers ook de kapitein van de nationale ploeg, en onze topschutter aller tijden. Een onmisbare pion in het team van Tedesco dus.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Een komeet zijn vliegpad ingekaderd
Helderste komeet in bijna 30 jaar met het blote oog te zien in België: Komeet ATLAS