Non-Fu… Non-Fundi… Non-Fungible Watte?

Wout Van Aert verkocht onlangs voor duizenden euro’s NFT’s van enkele markante overwinningen. Romelu Lukaku deed hetzelfde. NFT’s, Non-Fungible Tokens zijn aan hun opmars bezig. Wat is zo’n NFT precies? Tech-expert Jarno Duursma: “Een NFT is je eigen, uniek bewijs van eigendom, authenticiteit en herkomst: je weet zeker dat jij de NFT bezit en niet iemand anders.”

Je hebt er waarschijnlijk al wel eens over gehoord of zelfs al enkele gezien, NFT’s. Non-Fungible Tokens kunnen letterlijk vertaald worden als een ‘Niet-Vervangbaar Bewijs’. Met ‘Non-Fungible’ bedoelt men iets unieks.

Het vereenvoudigd concept 

Een eenvoudig voorbeeld van iets ‘Non-Fungible’ is bijvoorbeeld een wereldberoemd schilderij zoals de Mona Lisa. Je kan een replica van het schilderij in je huis hebben hangen, maar je zal nooit de eigenaar zijn van het originele schilderij. Het is dus eigenlijk een niet-betaalbare NFT. Stel dat je het kapitaal er wel voor zou hebben, kan je het schilderij kopen en behoort dat tot jouw eigendom. Dan is het jouw NFT in de fysieke wereld.  

Hetzelfde principe speelt zich nu af met kunst in de digitale wereld! Je kan van werkelijk alles een NFT maken; een tekening die je op Photoshop creëert, een video die je ooit filmde, een liedje dat je opnam. De kans dat zo’n items ooit iets van waarde zullen krijgen, is zeer klein. Indien er toch iemand geïnteresseerd in zou zijn, kan hij/zij jouw digitaal stuk kopen en is die persoon de nieuwe eigenaar van jouw NFT. De koper kan doen met je stuk wat hij wil, maar hij mag nooit ‘claimen’ dat hij de maker is van het stuk. Welke NFT’s hebben het meeste opgebracht? 

Gigantisch record 

Enkele voorbeelden van NFT’s die recentelijk voor veel geld van eigenaar zijn gewisseld zijn de allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsley, die voor meer dan 2 miljoen dollar verkocht werd. Een ander voorbeeld is een online concert van DJ Don Diablo dat verkocht werd als NFT voor zo’n 1,2 miljoen dollar. De Nederlandse crypto-kunstenaar Paul Snijder werkte mee aan het concert: “Ik heb vorig jaar een concert met Don Diablo gemaakt dat zich afspeelde in een virtuele wereld. Het concert is heel tof, maar ik kan het aan niemand laten zien want één iemand heeft het gekocht en die doet ermee wat hij wil”, vertelt hij in een video van de NOS. 

De bekende, originele ‘Charlie bit my finger’-video staat inmiddels niet meer op YouTube. De video werd verkocht als NFT voor honderdduizenden euro’s. De familie die de video in 2007 had gepost heeft de video offline gehaald en is niet meer de eigenaar van de legendarische video. 
De duurste NFT op dit moment werd op 11 maart verkocht. “Op 11 maart 2021 was de gekte compleet. Kunstenaar Beeple verkocht via veilinghuis Christie’s zijn digitale verzamelwerk ‘Everydays: the First 5000 Days’ voor de som van 69 miljoen dollar. Een NFT-kunstwerk waar de artiest meer dan 13 jaar aan heeft gewerkt. Het is daarbij ook het eerste NFT-werk dat werd verkocht door een traditioneel veilinghuis”, zegt Jarno Duursma.  

Er worden niet alleen foto’s of video’s verkocht, ook memes zijn al verkocht geweest als NFT. De Nyancat-meme werd onder voor meer dan 600.000 dollar verkocht. 

Zelf NFT’s verkopen 

“Wanneer je een afbeelding wilt verkopen op een virtuele NFT-marktplaats, gebeuren er op de achtergrond allerlei activiteiten. Allereerst maak ik een account aan op een online marktplaats, bijvoorbeeld Open Sea. Daar upload ik mijn afbeelding. Ook voeg ik op de website metadata aan de afbeelding toe. Dat zijn gegevens die bijvoorbeeld beschrijven hoe de afbeelding er uitziet, hoe dat plaatje tot stand is gekomen, waar het plaatje staat en wat het bijbehorende verhaal is. Eigenlijk kun je de metadata van een NFT-token beschouwen als het bordje dat in een museum naast een schilderij hangt”, vertelt Jarno Duursma.  

Het is echter niet eenvoudig om snel winst te maken uit NFT’s. Artist Paul Snijder: “Ik maak digitale kunst, wat inhoudt dat ik in een 3D-programma aan de slag ga en iets moois probeer te maken. Vervolgens zet ik het als video of foto online te koop op een website. In de meeste gevallen kost het ongeveer tussen de 100 of 200 euro om een stukje online te zetten.” Snijder heeft wel al geluk gehad met zijn kunst. “Ik heb tot nu toe bijna dertig werkjes verkocht. Een kunstwerk dat ik aanbied voor 100 euro gaat uiteindelijk de deur uit voor 8000 euro. Dat is best bijzonder, maar wel tof.” 

De toekomst van NFT’s 

Er is een grote ‘hype’ rond NFT’s. Dagelijks worden er (nieuwe) kunstwerken op online marktplaatsen gezet en verkocht. Het nadeel van deze websites is dat het een gelijkaardig platform heeft zoals crypto-currency als Bitcoin. Hierdoor worden hackers gestimuleerd om toe te slaan op deze platformen en zo kunst digitaal te stelen.  

Niet alleen hackers zijn een probleem, ook internetcorruptie, oplichterij of menselijke fouten komen voor. “Blijkt een digitale kunstenaar gegevens verkeerd te hebben opgeslagen op zijn website en vergeet hij zijn domeinregistratie te betalen? Of vernieuwt hij zijn website waardoor de URL met jouw afbeelding verdwijnt? Dan ben je waarschijnlijk alles kwijt.” 

Met deze technologie is het mogelijk om een volledig nieuw waardesysteem op het internet te creëren. Alles kan op digitale basis tegenwoordig beschouwd worden als een NFT, een uniek kunstwerk. Er zijn enorm veel mogelijkheden, maar het blijft een gevaarlijke business. 

Indien je meer wilt weten over NFT’s, bekijk dan zeker de blog van Jarno Duursma

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Toerist in eigen kot