Elektrische fiets

Ergernissen onderweg: fietsers zonder lichten en automobilisten die niet pinken

Irritaties in het verkeer zijn dagelijkse kost voor iedere Vlaming. Fietsers die zonder lichten fietsen en autobestuurders die hun richtingaanwijzers niet gebruiken, zijn onze twee grootste ergernissen. Dat blijkt uit een enquête van VAB die pleit voor strengere bestraffingen voor deze overtredingen en opfriscursussen voor bestuurders.

Autobestuurders die bumperkleven, op het linker-of middenvak blijven rijden terwijl ze rechts kunnen, gsm-gebruik achter het stuur, etc. : het ergert 6 op de 10 Vlamingen. Maar de bestuurder die zijn richting aanwijzers niet gebruikt, irriteert maar liefst 67 procent van de andere weggebruikers.

Ook fietsers zijn een ergernis: Ze beantwoorden nog snel dat ene berichtje, ze rijden met een speedpedelec en respecteren de maximum snelheid niet, etc. Maar we hebben de grootste hekel aan fietsers die niet zichtbaar zijn in het donker, al zijn er ook fietsers die de andere bestuurders verblinden.

“Mensen moeten hun licht zo afstellen dat het de grond twee meter voor hen verlicht, maar niet de tegenligger. Het zijn meestal de lichten van elektrische fietsen, die zijn straffer dan de ‘gewone’ lichten. Veel mensen weten niet dat ze dat kunnen en eigenlijk zouden moéten afstellen. Ze gaan ervan uit als ze hun fiets ophalen in de winkel, dat die al volledig in orde staat.” (Bart De Bleser, Verkeers Ondersteunings Team Antwerpen)

Kritisch voor de ander

Mensen geven niet snel toe dat ze zelf het gedrag stellen dat hen irriteert. We hebben de neiging om ons eigen gedrag te rechtvaardigen en de fouten van mensen rondom ons sneller op te merken. Een derde van de Vlamingen geeft bijvoorbeeld aan zich te ergeren aan voetgangers die oversteken wanneer het niet mag. Maar één op de vijf geeft toe het soms ook zelf te doen.

VAB wil zwaardere straffen voor gevaarlijk inhalen en gsm-gebruik tijdens het rijden. Ook pleiten ze voor opfrissingscursussen voor bestuurders die al even hun rijbewijs hebben, om hen zo op de hoogte te brengen van nieuwe verkeerswetten en de kennis van oude wetten te versterken.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Apple geeft strijd tegen USB-C oplaadkabel op