Antwerpen Smart City tussen droom en daad

Smart Cities HomeMobiliteitBurgerparticipatieAntwerpen als smart cityVergelijking Limburg

Wanneer we denken aan smart cities wordt er vaak snel gefantaseerd over de gekste futuristische taferelen die thuis horen in sci-fi films en series zoals Black Mirror. Waarover kunnen we dromen en wat is er al daadwerkelijk gerealiseerd?

Volgens Wikipedia is een “slimme stad” ( smart city) een stad waarbij informatietechnologie en het internet der dingen gebruikt worden om de stad te beheren en te besturen. Hierbij gaat het zowel om de administratie als om de voorzieningen zoals bibliotheken, ziekenhuizen, het transportsysteem en de nutsvoorzieningen. 

Het doel van een slimme stad is de levenskwaliteit verhogen door de stad efficiënter te organiseren en de afstand tussen de inwoners en het bestuur te verkleinen. Alle onderdelen van de stad zijn verbonden via een netwerk van sensoren, internet en hoogstaande technologische apparaten met als motor het internet der dingen. Dit maakt niet alleen een beter bestuur mogelijk, maar laat het bestuur ook toe om de inwoners in de gaten te houden, wat meteen de keerzijde is van de smart city. 

De focus van ons project baseert zich op de stad Antwerpen. Hoever staat de stad al in de ontwikkeling als smart city en welke weg heeft ze nog te gaan?

Een van onze interviewees was Luc Van Maldeghem, algemeen directeur van myCSN. MyCSN is een organisatie die zich ten dienste stelt van Vlaamse steden en gemeenten in zake smart cities. Zij organiseren projecten op vraag van deze steden, verzamelen data en willen zo steden en gemeenten met data verbinden.

“Data is de basis van een slimme stad. Het is de stroom voor alle applicaties en algoritmes binnen een smart city.”

Luc Van Maldeghem

We hadden ook een gesprek met Koen Cornelissen van Digipolis Antwerpen: de IT-dienstverlener voor meerdere organisaties binnen de groep Antwerpen zoals bijvoorbeeld Stad Antwerpen, stedelijk onderwijs en politie Antwerpen. Cornelissen vertelt wat voor hem in een ideale wereld een mogelijk futuristisch project is.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Zeen Subscribe
A customizable subscription slide-in box to promote your newsletter
[mc4wp_form id="314"]