Dorien Matthys
Dorien Matthys

“Ik hoopte de wereld te verbeteren met journalistiek”

Naam: Dorien Matthys
Leeftijd: 24 jaar
Specialisatie: televisie
Jaar afstuderen: 2015
Job: productie-assistente en researcher bij Geronimo independent productione warehouse

Dorien Matthys is blij met de keuze die ze zes jaar geleden maakte, journalistiek gaan studeren aan AP. Als ze de kans zou krijgen om opnieuw te beginnen, zou ze vol overtuiging dezelfde keuzes maken. Net als vele andere studenten, startte ze haar carrière met een nobele missie.

“Toen ik startte met journalistiek wilde ik de ‘nieuwe’ Rudi Vranckx worden. Ik hoopte de wereld te kunnen verbeteren, om het heel sprookjesachtig uit te drukken. Ik wilde vooral verhalen kunnen vertellen en mensen in beeld brengen die anders geen communicatiekanaal hadden.

Na een jaar studeren koos ik voor de specialisatie televisie. Schrijven lag me gewoon niet. Ik wilde echt ter plaatse gaan, zelf in de actie zitten. Voor mij is het totaalpakket enorm belangrijk. Ik vond, en vind het nog steeds, een ongelooflijke uitdaging om een verhaal te brengen met muziek, woord en beeld.”

Fundamentele basis

“Ik gebruik de studie nog steeds in mijn dagelijkse leven. Het belangrijkste dat ik leerde, was nooit opgeven; altijd het heft in eigen handen nemen. De basis van montage gebruik ik ook nog steeds in mijn huidige werk. Ik vond de ethische discussie ook heel belangrijk. Wanneer breng ik een verhaal? Maar misschien nog belangrijker: wanneer niet? De researchtechnieken gebruik ik ook nog steeds, al vind ik dat die nog uitgebreider mochten.

Er zijn nog een aantal dingen die voor mij niet uitgebreid genoeg waren. Nu nog kom ik elke dag in contact met Frans in mails, aan de telefoon, op de set,… Ik merk dan steeds dat de drie jaar Frans in de opleiding niet genoeg waren. Bij mijn specialisatie tv miste ik variatie. We moesten vooral nieuwsberichten maken met quotes, maar die wereld is zo veel ruimer.”

Verder studeren

“Ik ben na mijn studie aan AP nog een bachelor-na-bachelor in de toegepaste audiovisuele media (BATAC) gaan volgen aan Thomas More. Na mijn stage bij Karrewiet merkte ik dat ik de productionele kant verkoos boven de redactionele. Ik kreeg een praktische opleiding over tv maken. Het was allemaal veel breder. Ik leerde dingen bij die ik aan AP niet geleerd had. Maar ik ben heel tevreden met het parcours dat ik heb afgelegd en zou zo dezelfde keuzes maken.”

Auteur | Elien Vervaet

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Onrust in de Eindhovense Rustenburgstraat