The Future of Journalism: een krantenkiosk in een app

Aan journalistiek aanbod is er anno 2019 geen gebrek, aan een tool die je wegwijs maakt tussen al deze publicaties wél. Dat was één van de eerste conclusies die ons groepje trok toen we gingen brainstormen over een spiksplinternieuwe innovatie in de journalistiek. Uiteindelijk kwamen we op het concept ‘Kiosk’: een app die lezers bij de juiste content brengt. Tegelijkertijd vinden schrijvers het juiste doelpubliek.

Binnen het concept waar Yanko, Laurence, Matthias en ik (Tess) verantwoordelijk voor zijn, nam ik het ontwerpen van het prototype voor mijn rekening. Hierbij liet ik me vooral inspireren door de lay-out van Instagram. Laat ons er samen even doorheen wandelen.

Wanneer de lezer zich registreert op onze app, in dit geval Marie, maakt ze om te beginnen een account aan. Die bestaat uit een eigen pagina waarop haar interessevelden en gelikete artikels worden weergegeven. Ook de content aanbieders die ze volgt zijn hier te zien.

Een leuke functie aan dit eigen profiel is dat je vrienden je hierop kunnen volgen, en zich zo kunnen laten inspireren door jouw keuzes qua leesvoer.

Op naar de home-pagina. Hier lieten we ons heel erg inspireren door Instagram. Je krijgt een overzicht aan posts van de content aanbieders die jij volgt.

Ook content aanbieders hebben hun eigen pagina. Hierop kan je alle artikels terugvinden die ze tot dan toe geplaatst hebben. Het is mogelijk om hen te volgen en zo nooit een artikel van hen te moeten missen. In dit geval gebruiken we de site Apache als voorbeeld.

Wanneer de intro van een artikel je aanspreekt en je verder wil lezen, opent er een in-app artikel. Dat wil zeggen dat je op de site van de aanbieder terecht komt, maar nog steeds binnen onze KIOSK-app blijft.

Onze Explore-pagina probeert je horizon te verbreden. Dat doet onze app aan de hand van een algoritme. We geven je voorstellen aan de hand van jouw voorkeuren: gelezen materiaal, gelijkaardige aanbieders die je volgt of een interesseveld dat je hebt aangeduid bij je registratie. Ook artikels die door veel vrienden gelezen of geliked worden, verschijnen hier.

Iets specifiek in gedachten? Is er een onderwerp waar je graag een fotoreportage over wil zien of een nieuwsfeit dat je opving waarover je je even wil inlezen? Dat kan! Via een specifieke zoekopdracht kan je sleutelwoorden opgeven, of via de filterfunctie kan je zelf een combinatie maken die het best voor jou uitkomt.

En omdat we niet willen dat je jouw favoriete artikels verliest, is er een mogelijkheid om ze te bookmarken. Zo kan je wanneer je maar wil een artikel verder lezen, of opnieuw doornemen.

Krijgen jullie zin om deze app te gebruiken? Wij alvast wel.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Slecht jaar voor chrysanten door slechte weersomstandigheden