Soumaya El Allachi

“We hebben zelf leren lezen en schrijven”

Soumaya El Allachi, coördinator in het Stedelijk Lyceum Waterbaan in Deurne, wil leerlingen motiveren om hard te werken zodat ze later een mooi leven kunnen opbouwen.

Soumaya heeft Marokkaanse roots. “Mijn vader kwam in de jaren zestig naar hier als economische vluchteling, later is mama gevolgd om ons gezin te herenigen.”

Soumaya komt uit een gezin van zeven kinderen. “Mijn ouders waren in het begin de Nederlandse taal niet machtig. Mijn vader werkte lang als arbeider in Antwerpen en pikte zo de taal op. Mama daarentegen bleef altijd thuis en zorgde voor ons. Ze had haar handen letterlijk en figuurlijk vol.”

Mooie toekomst

Onderwijs was heel belangrijk in Soumaya’s gezin. “Voor mijn ouders naar België kwamen, werkten en leefden ze als herders in de bergen. Daarna hebben ze hier een leven lang gezwoegd. Mama en papa vonden het belangrijk dat we een goede opleiding genoten en hebben daar veel energie in gestoken. We kregen de nodige rolmodellen om naar school te gaan en te studeren.”

“Ondersteuning op studiegebied zat er dan weer niet in. We leerden onszelf lezen en schrijven,” zegt Soumaya. “Nederlands leerden we door het te horen op school. We moesten alles zelf doen en dat heeft me de motivatie gegeven om verder te studeren. Ik wou voor mezelf in de eerste plaats een beter leven creëren. Dat probeer ik nu ook door te geven aan mijn leerlingen zodat zij ook een mooie toekomst kunnen uitbouwen.”

Auteur | Wouter Van Biezen

School: Stedelijk Lyceum Waterbaan
Adres: Waterbaan 157, 2100 Deurne

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
De spirituele aftrap van het nieuwe academiejaar