Meewerken aan échte magazines? Say what?!

Zes weken zijn ondertussen al gepasseerd op de redactie van Look-Out, een lifestyle magazine met edities over smakelijk uiteten gaan, gezellig overnachten, … Tijd om terug te blikken op deze ervaring en vooruit te blikken op wat er nog mag komen. Lees meer over mijn ervaringen en ontdek waarom jij ook bij Look-Out moet solliciteren.

Mijn eerste dag

11 april 2023. D-day. Dé dag waarop ik mezelf mag beginnen bewijzen en laten zien wat ik waard ben in de journalistieke wereld. Wencke en haar man Gert-Jan, uitgevers van Look-Out in Kalmthout, ontvangen me met open armen. Oef, er valt toch al wat stress van de schouders. Het was niet enkel mijn eerste dag, ook Wencke en Gert-Jan hadden nog nooit een stagiair over de vloer gehad dus ook voor hen was dit een gloednieuwe en spannende periode.

Op de eerste dag leiden ze me rond in hun atelier en krijg ik al de eerste taken mee naar huis. “Contacteer dit hotel in de VS, schrijf een reportage over een wellness voor het tweejaarlijkse magazine en denk eens na over een voorwoord voor het jaarlijkse magazine van Knokke en West-Vlaanderen”, aldus Wencke. WOW. Dit zijn serieuze taken. Nu is het eindelijk voor écht. En met een big smile en mijn takenpakket op zak rijd ik weer naar huis.

Mijn eerste publicatie

Het reilen en zeilen gaat er bij Look-Out iets anders aan toe dan op een nieuwsredactie van een krant. De artikels die ik schrijf, worden pas maanden later gepubliceerd. Op die eerste publicatie van mij was het dus nog even wachten. Begin mei was het dan zover. De editie van Knokke kwam uit en wie stond daar tussen alle andere namen te blinken in het colofon? Ik! Het voorwoord en vijf andere artikels over de beste restaurants en verblijven in de streek, schreef ik en stonden op papier gedrukt voor anderen om te lezen. Wat een uniek moment.

Een bijzondere ontmoeting

Omdat ik vooral van thuis uit werk en bel met mijn interviewees, ontmoet ik buiten de andere redactieleden niemand. Wel heb ik heel wat sterrenchefs aan mijn contactenlijst kunnen toevoegen. Iemand die een lekker adresje zoekt deze zomer om te dineren? Hit me up!

Veel geleerd

Vraag me om op tien verschillende manieren te schrijven dat je bij een bepaald restaurant een overheerlijk menu kan bestellen, en ik doe het. Mijn stage bij Look-Out heeft me geleerd om met woorden te spelen, synoniemen te gebruiken voor dagdagelijkse woorden om je tekst zo leuk en interessant mogelijk te maken. Van korte artikels en voorwoorden tot lange reportages. Geen enkel format heeft nog geheimen voor mij en dat heb ik allemaal te danken aan de copywriter die me keer op keer bijstond bij het schrijven en verbeteren van mijn teksten.

Anekdote

Als student journalistiek moet je veel interviews afnemen, vragen opstellen, etc. Niet iedereen is tijdens zo’n interview altijd even spraakzaam. Daarom stelde ik tijdens een gesprek met een meneer de eenvoudige vraag wanneer hij zijn zaak had opgericht. Zo kon het gesprek op gang komen en stelde ik hem misschien wat meer op zijn gemak. Nou, dat was het niet helemaal. Met een kordaat en streng antwoord als: “Juffrouwtje, daar hebben de lezers nu toch geen boodschap aan wanneer ik mijn zaak ben begonnen hé?”, kreeg ik het deksel op de neus. Als beginnende journalist moet je soms stevig in je schoenen staan en zo’n opmerkingen over je heen laten gaan. Door naar de volgende vraag…

Oeps foutje

Als je wekelijks verschillende artikels moet schrijven, kan het wel eens gebeuren dat je foutjes maakt. Zo schreef ik een tekst over een restaurant en had ik de naam van de chefkok helemaal verkeerd geschreven. Met veel zelfvertrouwen stuurde ik de tekst door naar de copywriter. Die wees me even later op deze enorme flater… Ach ja, kan gebeuren! 😉

Mijn stage bij Look-Out was een enorm leuke en unieke ervaring. Ik heb een betere kijk gekregen op hoe het eraan toe gaat op een redactie en hoe het leven van een journalist eruit ziet. Geen enkele dag zag er voor mij hetzelfde uit. Wat een boeiende toekomst!

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
YOUCA
Dit was YOUCA action day 2023