HET BELANG VAN SOCIALE MEDIA IN DE JOURNALISTIEK

Het komt nog zelden voor dat iemand totaal geen gebruik maakt van sociale media. Iedereen heeft wel een profiel op Facebook, Twitter op Instagram. Die platformen worden ook meer en meer gebruikt om nieuws te verspreiden. Enorm veel mensen maken daar gebruik van en checken op die manier het nieuws. Deze studie van de Universiteit van Antwerpen toont dat aan.

Hoe komt het dat sociale media zo belangrijk is geworden?

Eigenlijk is het heel logisch dat het succes van nieuws op sociale media zo gestegen is. Het is gewoon een feit dat sociale media belangrijk is voor de jongere generaties en dat het er niet naar uit ziet dat dat de komende jaren gaat veranderen. Dan is het dus ook een goed iets dat er ook over het nieuws wordt gesproken, getweet en gepost. Zolang die informatie maar allemaal juist is, want iedereen kan eender wat online zetten. Factchecken blijft dus enorm belangrijk, ook als je iets op sociale media leest.

Het is mij ook al een paar keer overkomen dat ik een nieuwsfeit zie voorbijkomen op Twitter nog voor ik er een artikel over heb gezien. Soms ben je dus via sociale media ook sneller op de hoogte van gebeurtenissen dan via nieuwssites. Maar opnieuw, factchecken is de boodschap.

Welke sociale media kanalen worden gebruikt?

Nieuwskanalen maken van verschillende sociale media platformen gebruik om nieuws op te delen. Zo heb je misschien al posts gezien op Instagram van onder andere VRT of HLN. Maar ook radiozenders zoals bijvoorbeeld MNM gebruiken Instagram als nieuwskanaal.

Op Facebook vind je vaak artikels waar je op kan klikken van nieuwskanalen. Facebook wordt in mijn ogen vooral gebruikt als doorklikkanaal.

Op Twitter reageren mensen vooral op nieuwsfeiten. Het kan ook gebeuren dat er op Twitter nieuws verschijnt voor er artikels over zijn geschreven.

Bronnen: Instagram
Twitter
Facebook
vlaamsjournalistiekfonds.be

Bron afbeelding: Gazet Van Antwerpen
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Frantafalta (Pixabay)
Stress en vermoeidheid bij jeugdbewegingen nemen toe