Draageenrokje

“Die hokjes maken mensen ongelukkig”

Publiciste Jozefien Daelemans over genderexpressie

Jozefien Daelemans’ column ‘Een man in een jurk vormt zelden een bedreiging’ doet het stof opwaaien. De hashtag #draageenrokje is aan het trenden op twitter en Instagram en jonge mannen posten trotse foto’s in hun rok. Maar waarom zijn genderidentiteit en genderexpressie zo’n hot topics de voorbije jaren?

Jozefien: “Uit verschillende onderzoeken blijkt dat 10% tot wel 20% van de jongeren zich vandaag niet thuis voelt in de klassieke man-vrouwhokjes. Ik denk dat een deel van Generation Z die hokjes te beperkend vindt. Jongeren krijgen tegenwoordig ook zo’n breed aanbod aan inspiratie over wie ze willen zijn en hoe ze zich kunnen kleden. Ik groeide op zonder internet , mijn wereld bestond uit de Humo, de Flair, MTV en televisie. Dat was alles. Nu is er, dankzij het internet en sociale media, een waaier van mogelijkheden en rolmodellen.”

Jouw column kreeg veel positieve aandacht op sociale media. Maar het waren niet allemaal positieve reacties: Dries Van Langenhove tweette nog dat artikels als het jouwe het abnormale normaliseren. Hij linkte “mannen in jurken” ook meteen aan kindermisbruik.
Waarom denk je dat sommige mensen zo angstig zijn over het doorbreken van genderstereotypen?

“Ik weet niet of Dries Van Langenhove m’n stuk heeft gelezen, maar mannen in jurken en genderfluïditeit zijn niets nieuws. Het heeft altijd al bestaan. Als sommige mensen dan zo’n artikel lezen, stuikt hun mensbeeld misschien in elkaar. Als iemand je wereldbeeld aantast, dan kan ik me wel voorstellen dat mensen heel defensief reageren. Maar als je zelf genoeg vertrouwen hebt in je eigen genderexpressie, dan hoef je helemaal niet zo agressief te reageren.”

Wat is het belangrijkste dat we moeten meenemen uit de acties rond gender en body positivity?

“Ik heb al vaak gemerkt dat films, reclame en onze maatschappij in het algemeen die genderhokjes projecteren op mensen. Ik zie dan hoe die hokjes mensen beperken, ongemakkelijk of zelfs ongelukkig maken. Ik vind het geweldig dat deze generatie daar iets aan wil veranderen.”

Dries Van Langenhove reageert

Op Jozefien Daelemans’ commentaar dat “als je genoeg vertrouwen hebt in je eigen mannelijkheid, je helemaal niet zo defensief hoeft te zijn”, reageerde Dries Van Langenhove als volgt:

“Dat is een belachelijke talking point van extreem linkse zijde uit Amerika. Als je kritiek hebt op transgenderisme, dan heb je zogezegd “fragile masculinity”. Ik vind dat een belachelijk argument. Dat zou dan impliceren dat ik niet mannelijk genoeg ben en daarom kritiek heb op mannen die jurken dragen.”

Je linkte ook kindermisbruik aan mannen in jurken, nochtans komt pedoseksualiteit in een heel heterogene groep mannen voor. Waarom deed je dat?

“Ik heb niet gezegd dat alle mannen in een jurk kinderen misbruiken. Ik heb gewoon gezegd dat als we mannen in jurken gaan normaliseren, dan gaan de verkeerde mensen misbruik maken en meesurfen op die golf van transgenderisme om in de buurt van kinderen te komen. Zoals gebeurd is bij de ‘Drag Queen Story Hour’ waar mannen in drag boeken voorlezen aan kinderen.”

Dus je vindt dat een man die niet in drag gekleed is, maar in een gewone jurk, dat dat wel moet kunnen?

“Een man die zich als een man kleedt is normaal. Een man die een jurk draagt is abnormaal. Iedereen moet gewoon doen wat hij of zij wil, maar ik heb nog steeds het recht om te zeggen wat ik al dan niet normaal vind.”

ColofonNaam
Tekstbadges_tekstThabo Xulu
Eindredactie tekstSam van Herck
Eindredactie online
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Student studeert in bibliotheek
Antwerpse studenten spenderen meer tijd in de bib dan voor corona: “Het is interessant om te kijken welke evoluties er zijn”