BLOCKCHAIN IN JOURNALISTIEK

Blockchain, wat is dat?

Als je nog nooit van blockchain gehoord hebt is dat volkomen normaal. Het is niet dat we ’s avonds op café zitten en gesprekken hebben over dat onderwerp. Ikzelf wist voor ik dit artikel schreef ook niet precies wat het eigenlijk inhield, maar na verschillende sites te raadplegen werd het beetje bij beetje duidelijk.

Het is moeilijk om uit te leggen wat een blockchain precies is, maar ik ga proberen om het in mensentaal uit te leggen. Op verschillende sites zag ik het voorbeeld voorbijkomen dat je de blockchain het best kan vergelijken met een spreadsheet op Google Drive. Wie al eens met Google Drive gewerkt heeft weet hoe het in elkaar zit. Je werkt bijvoorbeeld samen aan een presentatie. Iedereen die toegang heeft tot het document kan dingen toevoegen aan de spreadsheet. De andere deelnemers zien instant wat jij hebt toegevoegd. Zo werkt een blockchain ook, maar het heeft als grote verschil dat je bij een blockchain geen dingen kan veranderen die in het verleden zijn gebeurd. Dus stel dat jij wat tekst toevoegt aan een document, dan kan niemand die toevoeging nog aanpassen of verwijderen. Wat wordt toegevoegd blijft er staan. Is het toch nog niet helemaal duidelijk? Dan kan dit artikel ongetwijfeld wat meer duidelijkheid scheppen. Het bekendste voorbeeld van een blockchain is de Bitcoin.

Blockchain in journalistiek

Waarom is blockchain in journalistiek nu zo handig? Zoals eerder gezegd zorgt de blockchain ervoor dat eerder gemaakte aanpassingen niet gewijzigd of verwijderd kunnen worden. Als de blockchain dus in de journalistiek zou worden gebruikt kan in een reeks van artikels een eerder geschreven artikel niet offline worden gehaald door bijvoorbeeld de overheid. Het artikel kan door niemand worden verwijderd en blijft daardoor dus voor eeuwig bestaan.

Voor- en nadelen van blockchain in journalistiek

De blockchain gebruiken in journalistiek heeft natuurlijk zowel voor- als nadelen. Voor een land met censuur lijkt blockchain echt de oplossing. Niemand kan dingen die al gepost zijn in de blockchain nog wijzigen of verwijderen. Iedereen blijft op de hoogte en is er zeker van dat er niet met de inhoud van een artikel geknoeid is omdat dat nu eenmaal niet mogelijk is bij het principe van blockchain. Er zijn bedrijven die zich hard inzetten voor de blockchain in de journalistiek en daarover lees je meer in dit artikel. En dat dingen die geplaatst zijn niet meer gewijzigd of verwijderd kunnen worden kan nu net ook een nadeel zijn. Want stel dat je als journalist een artikel plaatst en je je informatie niet goed gecheckt hebt. Je kan natuurlijk achteraf altijd een nieuw artikel schrijven in de blockchain dat dan de aangepaste versie is en waar je je fouten uit hebt gehaald, maar het oorspronkelijke artikel offline halen zal nooit mogelijk zijn en jouw fout zal dus altijd blijven bestaan.

De blockchain, je kan voor of tegen zijn, maar hopelijk snap je nu al beter wat het juist inhoudt.

Bronnen: oneworld.nl
voordewereldvanmorgen.nl

Bron afbeelding: India TV News
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Suzy Mentens
“Ongeacht waar je helpt, het komt iedereen ten goede”