Koen Lowet, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Vereniging van Klinische Psychologen

Koen Lowet, klinisch psycholoog: “Van waar gaat de minister deze extra psychologen halen?”

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) gaat 1.500 extra psychologen beschikbaar stellen in de eerstelijnszorg. Gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen, Koen Lowet reageert verrast 

“Er is geen overleg geweest tussen minister Vandenbroucke en de VVKP. Bij zo’n groot initiatief waar ook een groot budget aan te pas komt, zou je toch verwachten dat hij samen met ons zou kijken hoe dit gerealiseerd kan worden.” 

Vandenbroucke liet in Terzake weten dat er een investering in de geestelijke gezondheidszorg komt, in de strijd tegen de mentale impact van de coronacrisis. Lowet bevestigt dat de coronacrisis een serieuze mentale impact heeft op een groot deel van de bevolking. De angst en onzekerheden die het virus met zich meebrengt, zorgen voor extra aanmeldingen in de meeste praktijken. Maar ook mensen die ziek zijn geweest en moeten revalideren, zowel op fysiek als mentaal vlak, melden zich aan.  

“Dat ex-covid patiënten fysiek moeten herstellen is vanzelfsprekend, maar bij ongeveer 30% zien we dat de ziekte ook een mentale gevolgen heeft. Eigenlijk zouden we een overkoepelende zorg moeten ontwikkelen waar deze mensen terechtkunnen.” 

Minister Vandenbroucke heeft het over 1.500 extra psychologen die aan de slag zouden kunnen gaan in de eerste lijn. Lowet vraagt zich af waar minister deze vandaan zal halen. “Elke psycholoog heeft momenteel zijn handen vol. Het is uiteraard niet de bedoeling dat we de wachtlijsten nog langer gaan maken. Bepaalde psychologen zouden er extra uren kunnen bijnemen, maar dan geraken zij overwerkt en ook dat is niet de bedoeling. Ik ben benieuwd hoe Vandenbroucke dit gaat oplossen.” 

“Het is in ieder geval een positief initiatief, maar op welke manier het effectief gerealiseerd zal worden, is nog afwachten. Dat dit niet evident zal zijn, is wel duidelijk.” 

COLOFON
Tekstbadges_tekstFenne Verbeeck
Eindredactie Tekst Senne Raats – Margarita Shishkareva – Aurélie Schelfaut – Andrea Scheltiens
Eindredactie Online David Lambreghts – Oliver Vereycken
HoofdredacteurFenne Verbeeck

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Feestdagen winkel
Winkelwagen is 18% duurder geworden tegenover vorig jaar