Microgolfovenmaaltijd met gehaktballetjes

Hormoonverstoorders en hoe microgolfovenmaaltijden kanker kunnen veroorzaken

“Laat je waterfles niet te lang in de zon staan, anders komen er giftige stoffen vrij,” klinkt het vaak en dat blijkt ook meer dan waar te zijn. Die giftige stoffen noemen we hormoonverstoorders. Het zijn chemische stoffen, vreemd voor ons lichaam, die de werking van het hormoonsysteem grondig verstoren.

De helft van de Belgen weet niet wat hormoonverstoorders inhouden. Nochtans brengt het tal van gezondheidsproblemen met zich mee. Herhaaldelijke inname van de stoffen kan op lange termijn zorgen voor kanker, voortplantingsstoornissen en heeft een negatieve impact op de ontwikkeling van baby’s.

Opgeteld bestaan er zo’n 145.297 van die schadelijke stoffen, maar slechts 1% procent wordt onderzocht en zijn er zodus slechts 52 stoffen die niet meer gebruikt mogen worden. Wat dan met die andere 145.245? Die ban je best uit je leven op eigen initatief met onderstaande tips.

Voeding

Hormoonverstoorders dringen het makkelijkst het lichaam binnen via de mond en door wat we eten. Groenten en fruit worden volop bespoten met pesticiden en ongediertebestrijders. Ga liever voor verse, onbewerkte producten. Koop ze lokaal, recht van het veld op je bord.

Hoe aantrekkelijk een kant-en-klaar-maaltijd ook mag klinken na een vermoeiende werkdag, weersta je best aan deze hormoonverstoorderbron. De microgolven verwarmen de plastic verpakking die op zijn beurt de giftige stoffen afgeeft aan je voeding. Warm je maaltijd dus liefst niet op in plastic verpakkingen of bewaarbakjes, maar leg het op een bord.

Speelgoed

Kinderspeelgoed is vaak vervaardigd uit plastic. Gaat het om al wat ouder speelgoed, dan is de kans groot dat het Bisfenol A (BPA) bevat. Dit vermijd je beter aangezien kinderen een risicogroep vormen voor de effecten van hormoonverstoorders. Bovendien is speelgoed ook vaak geverfd met schadelijke verf.

Jonge kinderen ontdekken de wereld vooral met hun mond. Wil je dat je kind geen gevaar loopt, dan koop je best houten speelgoed of doe je grondig onderzoek naar het soort plastic waaruit het stuk vervaardigd is.

Schoonheidsproducten

Onze huid filtert de hormoonverstoorders niet en is dan ook een hotspot voor de stoffen om in ons lichaam te dringen. Tandpasta, make-up en hydraterende crèmes maken zich er allemaal schuldig aan.

Merken als Nivea, Rituals en The Body Shop, die bekend staan om hun fairness, horen daar ook bij. Zelfs in babydoekjes van Zwitsal kunnen hormoonverstoorders teruggevonden worden.

Hier opteer je best voor natuurlijke of kwalitatieve producten, die zo weinig mogelijk additieven bevatten.

Textiel

De tweede manier waarop de verstoorders ons lichaam kunnen binnendringen is door onze kledij. Die is 24/7 in dicht contact met de huid. Textiel wordt vaak bewerkt met brandvertragers, waterdichte coatings, letterbedrukking of kleurstoffen. Allen grote bronnen van hormoonverstoorders. Tapijten, meubelbekleding en behangpapier maken zich hier ook schuldig aan.

Kleding kopen met een ecolabel, vervaardigd uit katoen, wol, linnen of zijde is een geschikte oplossing. Het is zeer belangrijk je kleren te wassen alvorens ze te dragen.

Schoonmaakproducten en luchtverfrissers

De laatste boosdoeners van het rijtje zijn schoonmaakproducten en luchtverfrissers. Ze besmetten je vaat, kleding en woning. Luchtverfrissers verspreiden de vloeistof doorheen de gehele ruimte. Als je geen ecolabel te pakken krijgt, zorg je er dus best voor dat de kamer goed verlucht blijft.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
De gesloten winkel van IMS in Shopping Stadsfeestzaal
Digitalisering eist zijn tol: International Magazine Store sluit de deuren in Shopping Stadsfeestzaal