Toiletdame Moniek: ‘Naar het toilet gaan kost geld, maandverband niet’

Wat er in het kleinste kamertje gebeurt, blijft doorgaans taboe. Tenzij een toiletdame uit de biecht klapt. 

Gewapend met een poetsdoek en een vers emmertje warm water waakt Moniek (70) al een decennium over de openbare toiletten van Kinepolis en de Stad Antwerpen? ‘Ik mis mijn toiletten, het menselijk contact en de drukke dagen.’ Tot de nieuwe sluiting verscheen ze er vijf dagen per week om vanaf elf uur ’s ochtends de vuile resten van de dag voordien van het keramiek te schrobben. 

Tijdens deze periode passeren normaal gezien duizenden mensen per weekend haar tafel. Op haar desk staat een bordje met centen. Op de grond een pocketradio met een antenne die nagenoeg haar kleine gestalte overstijgt. Munstukken van vijftig cent kletteren doorgaans op haar porseleinen bordje. De schelle geluiden verhullen verschillende voetbaluitslagen van Sporza op Radio 1. ‘De kerstvakantie is steeds onze drukste periode van het jaar. Veertienduizend man per dag, waarvan een groot deel naar het toilet moest’, zegt Moniek. Tijdens die periode deelde ze menigmaal cadeautjes uit.   

Regels  

Klanten die met een volle blaas klagen over de prijsregeling van een toiletbezoek dient Moniek steevast van antwoord. ‘Toen Alex Agnew vroeg om tijdens een filmpremière gratis naar het toilet te mogen, zei ik dat mensen ook betalen als ze naar zijn shows willen kijken.’  

Tijdens haar ‘shows’ komen ook behoorlijk wat vrouwen langs, die zowel klagen over de prijs als haar kosteloos bedanken. ‘Regelmatig komen tal van juffrouwen spontaan vragen naar hygiënemiddelen. Een toiletbezoek kost geld, maandverband niet. We hebben ten allen tijden een doosje bij ons dat gevuld is met maandverband en tampons.’ 

Binnenkort hoopt Moniek opnieuw de druppels gemorste urine onder de pisbakken van het mannentoilet op te nemen, terug onder de mensen te zijn en op haar pocketradio te horen dat ook België maandverband en tampons gratis maakt. ‘Al moeten ze het me nu maar gewoon vragen.’ Moniek geeft wel het goede voorbeeld. 

Econoom Peter Van den Broeck verteld over het economische aspect van gratis maandverband.

HoofdredactieAndrea Scheltiens
AudioBryan Maesschalck
Tekstbadges_tekstTycho Pollmann
Eindredactie tekstbadges_tekstMargarita Shishkareva + Aurélie Schelfaut+ Bryan Maesschalck
Eindredactie onlineAnano Gogeshvili + David Lambreghts
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Opening nieuwe basisschool Antwerpen