Foto_Pfizer

Risicopatiënten Hilde en Renée over de vaccinatiestrategie: “Het is niet eerlijk”

Vanaf januari 2021 kunnen Belgen zich volgens een stappenplan laten vaccineren.

Het Pfizer-vaccin kan het einde betekenen van het coronavirus. Het stappenplan van de vaccinaties valt niet bij iedereen goed in de smaak. Vrijdag was het de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking, verschillende mensen van alle soorten leeftijden behoren tot de risicogroepen tijdens de coronacrisis. Hilde Errens (68) en Renée De Smedt (23) zijn risicopatiënten, maar enkel één van hen krijgt de vaccinatie eerder toegediend.

“In 2009 had ik een longtransplantatie, de dokters zeiden toen dat ik niet lang meer te leven had. Maar nu zijn we 11 jaar verder en ik ben gezond”, zei Hilde. Dan heb je ook jongeren die tot de risicogroep behoren, zoals Renée. “Ik heb PCD, dat is een probleem van de trilharen in de longen. Ik heb ook Situs Inversus, dat betekent dat mijn organen in spiegelbeeld liggen. De combinatie van die twee zorgt ervoor dat ik het Kartagener Syndroom heb”, vertelt Renée.

“Jongeren hebben nog een heel leven voor zich”

Het Pfizer vaccin wordt vanaf 5 januari 2021 toegediend aan Belgen. De ouderen die tot de risicogroep behoren zijn, van alle risicopatiënten, eerst aan de beurt. Hilde vertelt dat ze dat niet goed vindt. “Ik vind dat fout, al de risicopatiënten verdienen het om zich eerst te laten vaccineren. Het is niet eerlijk. Ik ben er helemaal niet mee akkoord, maar ja, wie zijn wij?”. Renée denkt er hetzelfde over. “Het is zeer discriminerend, ik snap dat ouderen voorrang krijgen. Maar jongeren hebben nog een heel leven voor zich en moeten daarom ook gelijk staan met de ouderen en moeten ook gelijk staan wanneer het op vaccineren aan komt”.

“Ik vertrouw op het vaccin”

“De komst van het vaccin is een zorg minder. Dan ben ik minder bang dat ik andere mensen mogelijk kan besmetten of zij mij. Het is een last die stilaan van mijn schouders glijdt”, vertelt Renée. Voor Hilde is de beschikbaarheid van het vaccin ook een opluchting. “Ik heb maandenlang binnen gezeten. Het vaccin mag komen, want ik wil niet meer opgesloten zitten in mijn huis”.

Het vaccin moest snel gemaakt worden, dat betekent dat de makers van het vaccin geen tijd hadden om de bijwerkingen te overlopen. “Ik wil niet als eerste gevaccineerd worden, want ik heb schrik voor de mogelijke bijwerkingen. Dan vind ik het toch niet erg om als jongere risicopatiënt wat later aan beurt te komen”, zei Renée. Hilde vindt dat ook, maar voor haar is er geen andere optie. “Ik kan niet anders dan me te laten vaccineren. Als ik besmet raak met het coronavirus is het voor mij voorbij. Ik vertrouw op het vaccin, maar ik heb enkel schrik voor wat het me een paar jaar later zou kunnen aandoen”

Beluister ook de voxpop over de coronastrategie, door Janne Genar.

ColofonNaam
Tekstbadges_tekstNoa Van Hoeydonck
FotoNoa Van Hoeydonck
AudioJanne Genar
Eindredactie tekstPieter De Smet
Thomas Hendriks
Eindredactie onlineCeline De Crock

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
portretfoto zorgkundige Inge
Tijdelijk werklozen helpen zorgsector uit de nood: “We komen overal handen tekort”