Hans Knoop, woordvoerder Joods Actueel: “Joden hebben in het verleden al ergere zaken meegemaakt, dus dit jaar Het Lichtfeest vieren op aangepaste wijze, lukt ons zeker”

Hans Knoop, woordvoerder van het forum Joods Actueel is opgelucht dat religieuze diensten terug kunnen plaatsvinden met maximum vijftien personen “zo kan de Joodse bevolking Chanoeka op een meer aangename manier vieren”.  

Wat is Chanoeka en hoe viert de Joodse gemeenschap het? 
“Chanoeka is het feest van de lichtjes. De Joden herdenken de restauratie van Jeruzalem en van de tempel. Daarna werd de tempel gereinigd. Ze hadden maar genoeg olie voor één dag licht maar uiteindelijk bleef de kaars één week lang branden en zo ontstond het wonder van Chanoeka. Chanoeka vindt plaats dit jaar van 11 tot 18 december. Acht dagen lang wordt iedere avond een extra kaars gebrand. Tijdens deze periode geeft de familie elkaar cadeautjes en eten ze samen.  

Vieren jullie Het Lichtfeest ook dit jaar? Nu de omstandigheden wat anders zijn? 
“De afgelopen 2000 jaar is er geen jaar voorbijgegaan dat de Joodse samenleving geen Chanoeka vierde, hoe moeilijk de omstandigheden ook waren. Zo vierden ze Chanoeka soms zelfs illegaal zonder dat het opgemerkt werd. Denk hierbij terug aan De Tweede Wereldoorlog. In Westerbork (Nederland) was het kamp gelegen waar Joden verbleven voor ze naar het vernietigingskamp Auschwitz gedeporteerd werden. De Joden probeerden in dit kamp onopvallend het religieuze feest toch te vieren. Joden hebben in het verleden al ergere zaken meegemaakt, dus dit jaar Het Lichtfeest vieren op aangepaste wijze, lukt ons zeker.” 

Hoe was jouw reactie toen je vernam dat religieuze diensten terug konden plaatsvinden in beperkte kring? 
“Dit is een redelijke uitspraak van de Raad van State want een religieus feest verbieden is in tegenspraak met de wet. De vrijheid van een godsdienst staat in de fundamentele grondwet. Natuurlijk is het belangrijk dat er rekening gehouden wordt met de volksgezondheid. Het is niet de bedoeling dat de deuren van de synagoge opengezet worden zonder beperkingen maar je moet weten dat Joden met tien volwassen mannen moeten zijn om een dienst in een synagoge te houden. Het feit dat er maximum vijftien mensen aanwezig mogen zijn, betekent veel voor ons.” 

De politie heeft al heel wat samenkomsten betrapt, heb je de indruk dat de Joodse gemeenschap het soms moeilijk heeft om zich aan de maatregelen te houden? 
“De Joodse gemeenschap is zeer gedifferentieerd met alle denkbare religieuze stromingen. Het forum overkoepeld meerdere Belgische organisaties van Joodse groepen maar niet allemaal. Wij als forum distantiëren ons dan ook van dit gedrag en keuren het helemaal niet goed.  Het is belangrijk dat we rekening houden met de volksgezondheid.” 

Denk je dat Chanoeka volgend jaar opnieuw op de traditionele manier kan gevierd worden? 
“Ik denk dat wel. Er is licht aan het einde van de tunnel. De vaccinaties zullen begin 2021 van start gaan dus ik blijf er positief bij. Ik hoop dat het leven niet enkel voor de Joodse gemeenschap terug normaal wordt maar voor iedereen.” 

ColofonNaam
Tekstbadges_tekstCeline De Crock
AudioNoa Van Hoeydonck
Eindredactie tekstNicki Francequin
Eindredactie onlineSilke Haentjens
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Kledingapp SHEIN beschuldigd van moderne slavernij