Foto: Stef Van den Bergh

Armoede is erfelijk: “Wij helpen nu iemand van wie de ouders en grootouders ook al langskwamen”

Als sociaal medewerker bij het OCMW in Schelle komt Liesbeth Fret dagelijks in contact met mensen die hulp nodig hebben om een menselijk bestaan te leiden. Ze biedt eerstelijnshulp en verwijst hulpbehoevenden door naar de juiste instanties. “Vaak komen veel problemen samen.”

Is er een grotere vraag naar hulp tijdens de coronacrisis?

Bij ons valt het nog goed mee. Schelle is een welvarender dorp waar het gemiddelde inkomen hoger ligt dan in Boom of Antwerpen. Dus wij zitten sowieso al met een beperkt cliënteel. Wat we wel zien is een grotere vraag naar werkloosheidsuitkeringen. Er zijn meer mensen die tijdelijk werkloos zijn en we hebben nu de indruk dat de vakbonden niet kunnen volgen. Ze krijgen te veel aanvragen en zijn tijdens de crisis ook minder bereikbaar voor ons.

Organiseren jullie acties om de mensen te bereiken?

Er zijn nog altijd mensen die niet naar ons durven komen omdat er een soort van sociale stigma is. Vooral bij de bejaarden zien we schaamte om tot bij ons te komen en hulp te vragen. Nu hebben we alle 70+’ers in Schelle opgebeld voor een gesprek om te horen hoe het me die mensen gaat. En dan komt er weleens iets naar boven.

“Een diploma behalen is een zeer goede manier om uit armoede te raken”

Hoe helpen jullie die mensen dan?

Wij werken samen met de Welzijnsschakel die voedselpakketten voorziet. We proberen ook om de mensen die kunnen en willen werken aan werk te helpen. Op het OCMW hebben we een trajectbegeleider die zich daarmee bezighoudt. Bij de meesten denk je dat ze wel kunnen werken. Maar wanneer je ze beter leert kennen wordt het al snel duidelijk dat dit niet het geval is. Er zijn dan vaak psychiatrische problemen, zware schulden of verslavingen die niet direct zichtbaar zijn.

Blijven deze mensen vastzitten in armoede of is er ook een kans op verbetering?

Wanneer er een psychiatrische problematiek of een dure verslaving achter zit dan is die kans zeer klein. Zo hebben wie hier nu een meisje van wie de ouders en grootouders hier ook al bij ons langskwamen. Het gaat dan over meerdere problemen die samenkomen. Dat noemen we generatiearmoede. Studenten zijn hier een uitzondering op. Een diploma behalen is een zeer goede manier om uit armoede te raken. Het is een groot pluspunt om een goede job te verkrijgen. We zien de studenten meestal niet terug nadat ze hun diploma behaald hebben.

Door: Thijs Faber

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Woning brand