Longarts Frederik Hermans (slaapcentrum UZA): “Het beste middel tegen snurken is afvallen”

‘Big Brother’ is weer te zien op de Vlaamse beeldbuis. Onbekende Vlamingen en Nederlanders zullen 100 dagen samenleven. Hun doen en laten zal elke minuut van de dag gemonitord worden. Eén ding viel deze week op, het luide gesnurk van kandidaat Thomas Nagels. Hoe komt het dat sommige mensen snurken en anderen niet?

Dokter Frederik Hermans van het slaapcentrum UZA is gespecialiseerd in pneumologie, meer specifiek in slaapgebonden ademhalingsaandoeningen en algemene longziekten. Hij vertelt meer over het veel voorkomende slaapprobleem snurken.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van snurken?

“Snurken wordt meer ‘gezien’ bij mannen. Gewicht speelt een heel belangrijke rol. Iemand met overgewicht heeft meer vetweefsel dat de keelholte doet vernauwen en zo snurken veroorzaakt. Ook de leeftijd is een belangrijk factor. Minder dan 20% van de kleuters snurkt terwijl bij de 65-plussers 60% zou snurken. Bij kinderen is de oorzaak van snurken eerder een medisch verschijnsel. De boosdoeners zijn meestal vergrote amandelen of een aangeboren vernauwde doorgang van de bovenste luchtwegen. Dit laatste verdwijnt in de meeste gevallen met het ouder worden. Andere factoren die snurken kunnen uitlokken of verergeren zijn allergieën, alcohol of slaapmedicatie”.

Wat zijn de beste remedies tegen snurken?

“Het beste middel tegen snurken is afvallen. Verder is alcoholconsumptie, zeker ’s avonds, een gekende oorzaak van snurken en dus best te vermijden.  Een slaapbeugel kan ook de oorzaak zijn. Een remedie zou dus kunnen zijn om deze beugel niet te dragen. Wie op zijn rug slaapt, kan ook sneller snurken. Deze houding vermijden kan het probleem verhelpen. Er bestaat tegenwoordig een apparaatje dat gaat trillen als je op je rug ligt, waardoor je dan op je zij draait”.

Ziet u een verandering in het slaappatroon van de mensen sinds corona?

“Het slaappatroon kan positief en negatief veranderen. Aan de ene kant hebben mensen minder stress omdat ze van thuis uit kunnen werken. Dat zorgt voor een betere slaap. Anderzijds kan bezorgdheid over de eigen gezondheid of die van dierbaren voor meer stress zorgen en dan blijven mensen vaak wakker liggen. Dat is dus voor iedereen verschillend. Elke verkoudheid kan snurken tot gevolg hebben omdat de slijmvliezen van de neus en de keel dan gezwollen zijn. Wie dus een verstopte neus heeft bij een Covid-infectie kan beginnen snurken. Dat zal hoogstwaarschijnlijk een tijdelijk fenomeen zijn en verdwijnen zodra de bovenste luchtweg minder ontstoken is. Er bestaat nog geen bewijs voor het feit dat snurken meer zou voorkomen bij een infectie met het coronavirus dan bij andere virussen”.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
WATERKWALITEIT SCHELDE NOG NIET OPTIMAAL