Bart* was alcoholverslaafd: “Ik geraak ooit uit de armoede”

Twee jaar lang vocht Bart tegen zijn alcoholverslaving. Daardoor verloor hij zijn geld en maakte hij een berg schulden.

Hoe bent u in armoede terechtgekomen?

Bart: Na mijn scheiding ben ik terug bij mijn ouders gaan wonen. Toen mijn moeder in 2017 stierf, viel me dat erg zwaar en dronk ik mijn verdriet weg. Ik was elke dag dronken en daardoor verloor ik mijn job. Mijn vader kon niet voor zichzelf zorgen, dus besloten mijn broer en ik om hem naar een woonzorgcentrum te brengen. Dat betekende ook dat we het huis van mijn ouders moesten verkopen en dat ik op straat stond. Ik had geen job, geen onderdak, een berg schulden, en mijn kinderen zag ik niet meer. Nadat ik een tijdje op straat had geleefd besefte ik dat ik zo niet verder wou en ben ik bij het OCMW gaan aankloppen.

Wat heeft het OCMW voor u gedaan?

Bart: Ik werd invalide verklaard en kreeg daarom een uitkering. Het OCMW gaf mij een leefloon, 60 euro per week. Het andere deel van mijn inkomen gebruiken zij om mijn schulden af te betalen. Ze hielpen mij ook om een appartementje te zoeken en schoten de huurwaarborg en de huur voor een paar maanden voor.

Is het moeilijk om te leven van een leefloon?

Bart: Het is moeilijker dan je denkt. Zeker als je nog gezond en evenwichtig wil eten. Ik houd altijd de kortingen in het oog, zo kan ik toch wat uitsparen en heb ik op het einde van de week misschien wat over om koffiekoeken te kopen.

’Ik schaam me omdat ik mijn geld zo heb weggegooid’’

Zijn er dingen die u wil doen, maar die u financieel niet kan?

Bart: Mijn tv is niet aangesloten, ook internet heb ik niet. Sinds ik terug een woning heb, komen mijn kinderen regelmatig langs. Het is vervelend dat ik dan moet zeggen dat ik geen internet heb. Ik zou graag met hen op vakantie gaan, maar ook dit zal voorlopig niet kunnen. Ze begrijpen dit wel, maar toch zou ik hen graag iets meer kunnen geven.

Schaamt u zich daarvoor?

Bart: Aan de ene kant wel. Ik zat er goed voor een paar jaar geleden. Mijn hele leven heb ik niets anders gedaan dan gewerkt en gespaard. Ik schaam me omdat ik mijn geld zo heb weggegooid. Aan de andere kant vind ik het ook niet zo erg, er zijn meer mensen zoals ik en ooit kom ik wel terug uit de armoede.

Door: Robine Verheyen

 *Bart is een fictieve naam. De getuige wil anoniem blijven.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Een kerstman
Marketing Manager van JoeFM Thierry Deblaton: “Iedereen verdient een warme kerst”