Woordvoerder Sensoa: “belangrijk blijft solidariteit naar mensen die aan aids of hiv lijden”

Hiv en aids blijven moeilijke onderwerpen om over te praten. Daarom was het gisteren Wereldaidsdag, met als doel de ziekte meer bespreekbaar te maken. Boris Cruyssaert, woordvoerder van Sensoa, vertelt dat het belangrijk is om deze dag te blijven organiseren.

Vandaag is het wereldaidsdag. Hoe belangrijk is het voor u dat we hieraan een specifieke dag besteden?

We beschikken vandaag de dag over heel goede medicatie tegen hiv en aids, maar dat is helaas niet overal ter wereld zo. Wereldwijd zijn er meer dan 30 miljoen mensen besmet met hiv en aids. Niet overal staat de gezondheidszorg even ver en is de medicatie zo beschikbaar als hier bij ons in de ontwikkelde landen. Hierdoor belanden sommige mensen daarom zelfs tóch nog in het aids-stadium. Bovendien worden alle mensen met hiv en aids nog steeds geregeld geconfronteerd met uitsluiting en discriminatie.

Een wereldaidsdag blijft dus belangrijk om ervoor te zorgen dat er solidariteit is met de mensen die aan deze ziekte lijden en om te voorkomen dat ze geconfronteerd worden met het stigma dat aan hiv kleeft. Anderzijds moet er aandacht en steun blijven gegeven worden aan de landen die het nodig hebben zodat iedereen met aids en hiv behandeld kan worden.

U spreekt van uitsluiting en discriminatie. Heerst er volgens u nog altijd een taboe rond de ziekte?

Taboe is misschien een groot woord, maar mensen die besmet zijn, blijven voorzichtig om erover te vertellen. Ze hebben, vaak terecht, nog altijd angst om ervoor uit te komen. Ze gaan er heel zorgvuldig mee om aan wie ze het precies vertellen, want ze ervaren nog steeds dat het stigma dat aan hiv en aids kleeft hen in de weg staat om een goed en een normaal leven te kunnen leiden.

Wat is hiv en aids precies?

Hiv is een virus dat het afweersysteem van het lichaam aanvalt. Aids is het stadium waarin je na enkele jaren kan belanden als je geen medicatie neemt.  Je afweersysteem geraakt dan door hiv zodanig verzwakt dat je je niet meer kan verdedigen tegen infecties en bacteriën.

Hoe dragen jullie bij aan het bespreekbaar maken van hiv en aids?

We startten gisteren met de campagne ‘Hiv stopt hier’. Met deze campagne willen we een aantal boodschappen brengen. Eén van die boodschappen is dat hiv niet meer overdraagbaar is wanneer de besmette persoon medicatie neemt. Zelfs niet via onveilig vrijen. We vinden het belangrijk om deze boodschap te verspreiden omdat we denken dat er bij heel veel mensen nog steeds een irrationele angst heerst voor hiv en voor mensen met het hiv-virus. Die angst blijft ervoor zorgen dat mensen met hiv uitgesloten en gediscrimineerd worden. Door erover te spreken willen we deze angst wegnemen. Daarom gaan we die boodschap nog lang blijven brengen zodat de perceptie van de mensen in de goede zin verandert en zodat ze goed geïnformeerd zijn over wat hiv is en wat de ‘risico’s’ van hiv zijn.

Wat is volgens u de beste manier om zich te beschermen tegen hiv?

Dat is eigenlijk heel simpel: steeds vrijen mét condoom is de allerbeste manier om jezelf te beschermen. Ondertussen staan we ook al een stapje verder, in die zin dat de medicatie die oorspronkelijk ontwikkeld werd voor de behandeling van mensen met hiv en aids nu ook preventief kan worden ingenomen tegen een besmetting. Je kan het vergelijken met de anticonceptiepil die je beschermt tegen een ongeplande zwangerschap. Zo kan je nu ook medicatie nemen tegen de overdracht van het hiv-virus. Deze medicatie kan natuurlijk niet zomaar bij de apotheker worden verkregen. Enkel personen met een specifiek risicoprofiel die bovendien langs zijn geweest bij de hiv-referentiecentra verbonden aan de grote ziekenhuizen hebben recht op deze medicatie.

Door al die preventieve maatregelen is het aantal diagnoses de laatste 10  jaar enorm gedaald.

Wat zou u tot slot nog zeggen tegen personen die vandaag toch ontdekken dat ze besmet zijn met hiv?

Zo’n ontdekking zorgt bij mensen nog steeds voor een emotionele schok. Dat is natuurlijk logisch, want het gooit je leven wel enigszins overhoop. Maar aan de andere kant kan iemand met hiv dankzij de bestaande medicatie een normaal leven leiden. Ze kunnen relaties aangaan, ze kunnen kinderen krijgen en een gewoon beroep uitoefenen. Dat hoor je tegenwoordig ook geregeld in getuigenissen van mensen met hiv. Ze kunnen gewoon zijn wie ze zijn, ook bij hun partner. Dat zou ik ze allemaal te zeggen hebben. En het is fantastisch dat ik dat vandaag kan vertellen.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Een fout brood in foute tijden