MAS 100 x Congo wereldtentoonstelling 1894

“We zouden Leopold II beter van zijn sokkel halen”

Black History Month Belgium is een hommage aan de Afrikaanse cultuur en geschiedenis in België. Voor veel afro-Belgen is het de ideale manier om met gelijkgezinden in contact te komen. “Het leven is moeilijk voor mensen met een dubbele cultuur”, getuigt de Antwerps-Congolese artiest Andy Kisema.

De Black History Month in België is pas in 2017 opgericht door de studentenvereniging AYO in Antwerpen. Waarom is het hier zo moeilijk van de grond gekomen? “Je krijgt weinig steun als je start met een evenement waarin duizenden mensen niet geloven”, zegt Andy Kisema. BHMB is voor hem een grote hulp bij de zoektocht naar zijn identiteit. “Het leven is moeilijk voor mensen met een dubbele cultuur en er wordt amper over gesproken. Tijdens de Black History Month is dat wel het geval.”

Door alle koloniale beelden weg te halen, wissen we een belangrijk deel van onze geschiedenis

Baudouin Mena Sebu

Ook voor Baudouin Mena Sebu, oud-student Afrikaanse Talen en Culturen, is BHMB een belangrijke maand. “Vroeger werd er enkel aan de ervaringen van zwarte mensen gedacht op specifieke data, zoals Sinterklaas en de dag van de Congolese onafhankelijkheid. Dankzij dit initiatief worden onze ervaringen meer gedocumenteerd.” De discussies over de gevolgen van de kolonisatie laaien steeds vaker op. Sinds vorig jaar verdwijnen de standbeelden en straatnamen van koning Leopold II uit het straatbeeld. “Door alles weg te halen, wissen we ook een belangrijk deel van onze geschiedenis. Het zou beter zijn om de standbeelden te herdefiniëren door ze bv. van hun sokkel te halen. Zo maken we een statement en zetten we mensen aan tot nadenken.”


‘100 x Congo – een eeuw Congolese kunst’ in het MAS

Tentoonstelling ‘100 x Congo – een eeuw Congolese kunst’ in het MAS met gids Kabeya Bitshilualua
Tentoonstelling ‘100 x Congo – een eeuw Congolese kunst’ in het MAS met gids Baudouin Mena Sebu

Auteurs | Yassin Akouh, Jente Boey, Noah Bovée, Mara Claes

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Scenarist Willem Wallyn: “Iedereen gebruikt AI, waarom zouden wij achterblijven?”