Antwerpse Chinezen vieren Chinees Nieuwjaar met vuurwerk, leeuwendansen en kroppen sla

Vandaag vieren Chinezen wereldwijd het Jaar van de Draak. Ook in Antwerpen werd het Chinese Nieuwjaar uitgebreid gevierd met onder anderen leeuwendansen, vuurwerk en gezegende kroppen sla. De spektakels vulde de het Chinatown in Antwerpen met een recordaantal toeschouwers.

De draak is volgens de Chinese mythologie symbool voor kracht en leiderschap. Mensen die geboren zijn in het Jaar van de Draak worden beschouwd als van nature charmant en gezegend. Het jaar valt maar om de twaalf jaar, zo was de laatste in 2012.

Mensen maakten selfies met de draken op het Coninckplein. © Viktoria Marinova

Leeuwendans

Twee dansende leeuwen trokken door het Antwerpse Chinatown. Chinezen geloven dat de traditionele Leeuwendans geluk en welvaart brengt. In elke leeuw zitten twee mensen, een aan de kop en de andere in de staart, die de bewegingen van een leeuw nadoen. De bewegingen zijn deels ook afkomstig uit de Chinese vechtkunsten. De Leeuwendans vraagt veel kracht en balans.

Twee dansende leeuwen op weg naar een handelszaak om ze te zegenen. © Viktoria Marinova
Dansende rode leeuw komt steeds op en neer in traditionele Leeuwendans. © Viktoria Marinova

Gezegende krop sla en mandarijnen

De leeuwen gingen bij elke Chinese handelszaak binnen om ze te zegenen. De eigenaars hangen een krop sla aan de ingang, die de leeuwen vervolgens ‘opeten’ en de restanten ervan terug naar de eigenaar spuwen. Dat zou symbolisch zijn, op die manier worden de winkeliers en de zaak gezegend. In het Chinees klinken de woorden voor salade en mandarijn hetzelfde als die voor geluk en productiviteit.

Winkeliers hangen een krop sla boven de ingang van hun zaak. © Viktoria Marinova
De leeuwen eten die op en op die manier zegenen ze de zaak. © Viktoria Marinova
Restanten van de krop sla liggen op de grond nadat de leeuwen ze terug uitspuwen. © Viktoria Marinova

Vuurwerk tegen boze geesten

Na elke zegening van een zaak werd op de grond een luidruchtig vuurwerklint afgestoken. Die zou boze geesten verjagen. Achteraf bleven rode restanten van het vuurwerk over en kleurden de straat voor de handelszaak rood. Veel first time toeschouwers wisten niet wat te verwachten en schrokken van de luide knallen terwijl anderen zonder problemen het vuurwerk filmden.

Een man legt het vuurwerk lint klaar. © Viktoria Marinova
Een danser steekt het vuurwerk aan. © Viktoria Marinova

Vooral de kindjes die dit voor het eerst meemaakten, schrokken van de luide knallen. Kleine baby’s begonnen te huilen terwijl oudere kindjes hun oren wisten te bedekken.

Een meisje bedekt haar oren voor het vuurwerk. © Viktoria Marinova
Een meisje in het publiek bedekt haar oren voor het luide vuurwerk. © Viktoria Marinova

Massa enthousiasme

Het gebeuren trok dit jaar een recordaantal toeschouwers aan en al snel werd de straat in het Chinatown in Antwerpen geblokkeerd. Je kon er nauwelijks door geraken. Zelfs de dansende leeuwen begaven zich erg moeizaam door de massa.

Massa volk begeeft zich naar de dansende leeuwen om het spektakel niet te missen. © Viktoria Marinova
Drie leeuwen zegenen de supermarkt Sun Wah dicht omringd door mensen. © Viktoria Marinova
Een leeuw danst tussen de mensen. © Viktoria Marinova

Er zouden vandaag zo’n 2 000 bezoekers zijn geweest. Dit jaar is dan ook extra speciaal, omdat het volgens de Chinese telling het jaar Huangdi 4721 is. Sinds donderdag 8 februari staat de Chinese cultuur ook centraal in bibliotheek Permeke. Daar kan je nog tot morgen leeuwenhoofden gaan bezichtigen, legendarische verhalen beluisteren in een oosterse expo en van een concert genieten.

Twee meisjes kijken mee vanuit hun raam. © Viktoria Marinova
Vuurwerkrestanten kleuren de straat rood. © Viktoria Marinova
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Opening A Better Blend
A Better Blend heropent: “We vinden dat er enorm veel talent is in België en Antwerpen”