Inwoners van Portugal worden vaak omschreven als warme, gastvrije personen die zeer hard werken. Maar na de financiële crisis heeft Portugal afgezien. Het land stond op de rand van een financiële ellende met een catastrofaal einde. Mensen verloren hun job. Gelukkig hebben ze de crisis overleefd en is het land stilaan terug in opbouw. Maar velen onder hen leven nog steeds met financiële letsels. Met de coronacrisis erbovenop is het er zeker niet makkelijker op geworden. Ook niet voor de Portugezen in België. Wij gingen op onderzoek hoe de Portugese Antwerpenaren zich wapenen tegen de twee crisissen.

Sint-Jansplein

De Portugese gemeenschap in Antwerpen bevindt zich in de buurt van het Sint-Jansplein. Men vindt hier verschillende winkels, cafés, etc. die allemaal een link hebben met Portugal. Ook is er een Portugese synagoge in de Diamantwijk van Antwerpen. Hier kwamen vroeger veel Portugese Joden, maar volgens de rabbijn is dit de laatste jaren sterk verminderd. De cafés op het Sint-Jansplein zijn jammer genoeg gesloten, net zoals alle andere cafés. De mensen proberen toch nog een inkomen te verdienen door aan een vorm van take-away te doen. Men verkoopt bijvoorbeeld; koffie via een klein raampje. Wat opviel, was de geslotenheid van de mensen. Iets wat verbaasde, aangezien de inwoners van Portugal meestal omschreven worden als gastvrije personen.


Auteurs | Uma Mertens, Lotte Horemans, Stan Nelis, Robbie Maes

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Laura (26): “Een bezoek aan de bakker is echt een broeihaard van bacteriën