Volledig lege synagoge in Antwerpen

Pesach ’21 : “Grote teleurstelling dat we niet kunnen samenkomen met familie en vrienden”

Wie het woord ‘Jodendom’ zegt, kan haast niet anders dan denken aan de wekelijkse Sabbat, Jom Kipoer of Poerim. Vele van deze feesten hebben het afgelopen jaar, vanwege de aanhoudende corona pandemie, in een aangepaste vorm moeten plaatsvinden. Zo moet ook dit jaar de minstens even belangrijke Joodse feestdag ‘Pesach’ voor een tweede keer op alternatieve wijze plaatsvinden. Hoe vieren Joden deze feestdag, zelfs te midden van een pandemie?

Met Pesach herdenkt het Joodse volk de uittocht uit Egypte, nu meer dan drieduizend jaar geleden. Deze uittocht, of zogenaamde ‘Exodus’ is één van de belangrijkste momenten in de geschiedenis van het Joodse volk aangezien hierdoor de slavernij onder de Egyptenaren eindigde. Ook zou God tijdens deze uittocht de tien Geboden aan Mozes hebben overhandigd. Dit maakt dat de Pesach nauw verweven is met de Joodse identiteit.

‘In normale omstandigheden wordt er heel erg toegeleefd naar de Pesach, maar met Corona is het toch een beetje minder’, getuigt Yuda Berenbaum, een 20-jarige student behorend tot de Joodse gemeenschap in Antwerpen. ‘Gewoonlijk gaan we een week op vakantie met een grote groep van vrienden en familie, maar nu zullen we ons moeten beperken tot de gezins bubbel’.

Auteurs | Tuur Smeets, Robine Verheyen, Arne Vermeersch, Kato Wuyts

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Nederlandse Vlag
“Het is raar om tussen twee landen in te zitten”