Skyline Kruibeke

Burgemeestersoap in Kruibeke

Wie de nieuwe burgemeester wordt in Kruibeke, is een vraag waar het antwoord nog op zich laat wachten. In 2018 maakten N-VA en CD&V de afspraak om de burgemeester, Dimitri Van Laere (N-VA), vanaf januari 2023 zijn ambt te laten overdragen aan Filip Vercauteren (CD&V). Het ziet er naar uit dat er tegen deze afspraak wordt ingegaan en dat de fakkel wordt doorgegeven aan Antoine Denert (D.E.N.E.R.T). 

Inmiddels is er al een aantal maanden onrust in Kruibeke over wie de volgende burgemeester wordt. Er is namelijk een nieuw decreet dat stelt dat binnen een coalitie de persoon met de meeste voorkeurstemmen de titel van burgemeester krijgt. Dit decreet zorgt ervoor dat de afspraak die in 2018 door 14 raadsleden is ondertekend, in het gedrang komt. Toen werd vastgelegd dat Filip Vercauteren deze functie zou overnemen terwijl in de huidige situatie Denert degene is met de meeste voorkeursstemmen en naar alle waarschijnlijkheid burgemeester wordt.  

Flashback naar 2018

Om een duidelijk beeld te schetsen van wat er zich afspeelt in Kruibeke, kijken we terug naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Om een meerderheid te vormen, waren er 13 zetels nodig. Uiteindelijk is er een coalitie gevormd met N-VA en CD&V. Deze kwamen samen uit op tien zetels, drie te weinig dus. Het gevolg hiervan was dat er drie mensen vanuit de lijst D.E.N.E.R.T  overliepen. Daardoor ontstond er een nipte meerderheid.  

Jos Stassen (SamenVoorKruibeke), voormalig burgemeester van Kruibeke, legt uit dat dit eigenlijk de basis is van het huidige probleem: “Het heeft op die manier gewerkt, tot een jaar geleden. Toen is één van die overlopers terug naar D.E.N.E.R.T gegaan. Momenteel is er dus een coalitie van twee partijen die geen meerderheid hebben en gebruik gemaakt hebben van overlopers. Eén van die overlopers, Catherine Hermans, is teruggelopen naar de oorspronkelijke partij.” 

Strijdige standpunten

Er heerst onduidelijkheid over wie er nu de nieuwe burgemeester wordt. Ook huidig burgemeester Dimitri Van Laere, Jos Stassen en lijstrekker van CD&V Filip Vercauteren, schermen met tegenstrijdige standpunten. 
Vercauteren is zeker van zijn zaak: “Volgens het decreet wordt Antoine Denert automatisch burgemeester. Maar er moet eerst een akkoord zijn en als er geen motie van wantrouwen ingediend wordt, dan word ik burgemeester.”  

Dimitri Van Laere is niet zo zeker van Vercauterens standpunt: “Normaal wordt Filip Vercauteren op 1 januari burgemeester maar als wij zelf met een nieuwe meerderheid naar buiten komen en dus een constructieve motie van wantrouwen indienen, is dat allemaal van de baan.” 

Ook Jos Stassen geeft aan dat Antoine Denert automatisch burgemeester wordt als gevolg van het nieuwe decreet. Hij voegt er wel aan toe dat er is afgesproken dat Denert enkel titelvoerend burgemeester zou worden en zich meteen zou laten vervangen. “Het is in dit systeem logisch dat Antoine Denert burgemeester wordt, maar dan moet hij het ambt daadwerkelijk uitoefenen en het niet meteen doorgeven. Het is een constructie die misschien wel wettelijk is maar toch op het randje.” 

Wie de nieuwe burgemeester wordt, is nog niet zeker. Maar de gesprekken tussen CD&V, N-VA en D.E.N.E.R.T lopen. Tijdens de volgende gemeenteraad op maandag 19 december, weten we wie de nieuwe burgemeester wordt.  

Auteurs | Ellen Goris & Lotte Foubert

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Papieren versies van VAB-magazine bij elkaar
VAB-magazine gaat all-in op digitaal: “Ruimer publiek aanspreken”