jain tempel

Jainisme in Antwerpen (PITCH)

De Jain Tempel in Wilrijk

Op zoek naar neutrale KARMA’

Baseline:

De documentaire/documentaire-reeks “Op zoek naar neutraal karma” geeft een authentieke inkijk in de Jain cultuur. Op weg naar de snelweg of Mortsel zijn de meeste Antwerpenaren al vaker voorbij het deels verscholen maar toch tot de verbeelding sprekende parelwitte gebouw in Wilrijk gereden, zonder zich echt af te vragen wat het precies is.

Als iemand zich de vraag wel stelt klinkt het al snel: “Een feestzaal of een of andere Indische Hindoetempel’ maar dat het in feite om een Jain tempel gaat is voor de meesten onbekend terrein.

Als we dieper ingaan op het Jainisme komen we snel tot de conclusie dat zij meer gemeen hebben met Boeddhisten dan Hindoes. Hun speurtocht in het leven is er een naar neutrale Karma, niet het aanbidden van verschillende goden. Jains leven strikt vegetarisch want elk levend wezen kan potentieel een Jain zijn die op weg is naar een hoger ‘zijn’

De documentaire geeft een openhartige inkijk in een wereld die voor velen nog onbekend is.

Premisse:

De camera’s van de documentaire leren ons de wereld van de Jain kennen via Tine Vekemans, professor Indische cultuur aan de universiteit Gent met als specialiteit Jainisme.

We starten het verhaal in India waar het verschil tussen Hindoes en Jains snel duidelijk zal worden. Zo staan zij bijvoorbeeld volledig buiten het kaste systeem maar spelen ze toch mee op de hoogste niveaus.

“Je herkent een Sikh aan zijn tulband en een Jain aan z’n Bentley”

(Tine Vekemans, professor aan de universiteit van Gent 2021)

Professor Vekemans kan als geen ander vertellen hoe men streeft naar die neutrale Karma ondanks het feit dat Jains kapitalistischer en westerser in het leven staan.

Via India gaat de reis door naar Londen. In Londen zijn Jains een pak toegankelijker dan Antwerpen. Ze hebben er normale jobs en delen maar al te graag hun gastvrijheid en geloof.

Uiteindelijk keren we terug naar de diamantstad; Antwerpen. Diamant, de reden waarom de Wilrijkse Jains zo afgesloten zijn. Het zou niet de eerste keer zijn dat er omslachtig omgesprongen wordt met adressen en contactgegevens met drastische gevolgen.

Onder de vleugels van professor Vekemans kunnen we kennismaken met deze unieke wereld die zich afspeelt rond die befaamde tempel in Wilrijk.

Nooit nog zal de kijker op weg naar Mortsel of de Boomsesteenweg voorbij de tempel rijden en denken dat het om een artificiële en kitscherige feestzaal gaat.

Vertelvorm:

Een documentaire pur sang die de verhalen van verschillende gezinnen en locaties  in cross door elkaar vertelt, alles onder begeleiding van professor Vekemans die de kijker meeneemt in deze wondere wereld.

De Cast:

Dokter professor Tine Vekemans

Families in India, Londen, New York

Hindoes die dicht bij de Jain gemeenschap staan

NTB.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Mathea Lacko
“Had ik Ninjanieuws als student, dan slaagde ik op elke actuatest”