Kindje aan zee

Kinderen kunnen alsmaar langer genieten van hun beide grootouders

De evolutie van de levensverwachting van de Belgische bevolking is, sinds het begin van de metingen in 1885, nog steeds in opwaartse trend. De lijn blijft elk jaar stap voor stap stijgen waardoor we om de twintig jaar ongeveer vijf jaar ouder worden. Toch is er altijd een klein verschil geweest tussen de levensverwachting van mannen en die van vrouwen. Maar het tij lijkt nu stilaan te keren.

Vrouwen worden nog steeds ouder dan mannen. Dit fenomeen doet zich al jarenlang voor. Vrouwen worden anno 2019 gemiddeld 84 jaar en voor mannen ligt dat getal net iets lager. Gemiddeld geven zij er de brui aan op 79,6-jarige leeftijd.

Rond 1960 begon de grafiek van de levensverwachting van vrouwen sneller te stijgen dan die van mannen. Die trend heeft zo’n veertig jaar standgehouden. Vanaf 2000 groeiden de grafieken terug naar elkaar toe. Dit wil zeggen dat, sinds de lichte ombuiging in het jaar 2000, de curve van de levensverwachting van vrouwen minder snel stijgt dan die van mannen. Hoewel de grafiek van de vrouwen nog steeds een kleine vijf jaar hoger ligt, begint het mannelijke deel van de bevolking aan hun inhaalmanoeuvre.

Zowel kinderen als hun grootouders genieten van de quality time die ze met elkaar kunnen spenderen. Of ze nu samen huiswerk maken of leren breien, het gezellig samen vertoeven zit er nog steeds in. Dan is het maar een goed ding dat de levensverwachting van de Belgische bevolking blijft stijgen. Zo kunnen kinderen alsmaar langer genieten van het gezelschap van hun beide grootouders.

Gegevens: https://statbel.fgov.be/nl

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Wat weten mannen over menstruatie?