MHKA - Museum Hedendaagse Kunst Antwerpen

Plannen voor nieuw M HKA-gebouw krijgen weer een kans

Het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen verhuist over een paar jaar dan toch naar een nieuwe site op het Antwerpse Zuid. Vorig jaar werden de plannen voor de nieuwbouw tijdelijk stopgezet. Nu halen de Vlaamse regering, de stad Antwerpen en het M HKA het bouwdossier weer van onder het stof.

Het nieuwe museum komt in de plaats van het huidige Hof van Beroep op de Waalse Kaai. Vlaanderen organiseert binnenkort een wedstrijd waarbij architectenbureaus hun ontwerpplannen kunnen voorstellen. Vorig jaar liep het op dat punt fout: de juryleden geraakten het maar niet eens over het winnende ontwerp. Bovendien waren er twijfels over de kostprijs en of de ideeën wel voldeden aan alle wensen. Daarom besloot de Vlaamse regering om met een schone lei te herbeginnen.

MHKA Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen

De bedoeling is om van het nieuwe M HKA een architecturaal hoogstandje te maken waar voldoende plaats is voor alle museumstukken. Het huidige gebouw dateert van de jaren ’80 en is ondertussen te klein geworden. “In een nieuw museumgebouw zullen de collecties van het M HKA nog veel beter tot hun recht komen. Ik ben ervan overtuigd dat we daarmee ook nieuwe publieksgroepen zullen aanspreken”, aldus minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA).

De stad Antwerpen giet de concrete richtlijnen voor het project in een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP). De stad wil de buurt mee inspraak geven en nodigt hen uit op bijeenkomsten om suggesties te doen. Schepen voor Stadsontwikkeling Annick De Ridder: “Voor de verdere stappen in het dossier blijven we de buurt nauw betrekken. We hebben de ambitie om het museum te verbinden met het Zuid en met onze stad. Het nieuwe M HKA moet deel worden van de openbare ruimte.”

Als alles volgens plan verloopt, is het nieuwe RUP klaar tegen 2023. Het Hof van Beroep moet eerst nog verhuizen naar het gerechtsgebouw aan de Leien dat momenteel gerenoveerd wordt. Daarna pas kunnen de werken aan de nieuwe site van start gaan. De opening van het museum staat daarom gepland in 2024. Toch is de directeur van het M HKA, Bart De Baere, enthousiast: “Het is bijzonder dat er nu een tweede kans komt: in de nasleep van Covid is dit hoopvol naar de toekomst toe. We kunnen in Vlaanderen eindelijk weer vooruitdenken.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Hellen Renders: “Iedereen heeft recht op kerstmomenten als deze, een leven op straat is niet evident”