‘Het is niet meer mogelijk om elke verloren euro terug te betalen’

Het Cultuurloket helpt de cultuur toch vooruit te gaan

De cultuursector houdt maar net zijn hoofd boven water. Daarom adviseert het VZW Cultuurloket cultuurorganisaties en individuen die specifieke vragen hebben of niet weten hoe ze zakelijk verder moeten. Karel-Jan Meert, communicatiemanager bij Het Cultuurloket, vertelt hoe ze hun klanten helpen met juridische en zakelijke problemen. 

Er zijn erg veel acties op poten gezet, helpen die werkelijk of is dat eerder symbolische hulp? 

‘Er zijn inderdaad veel acties bezig. Het blijft voor ons moeilijk om in te schatten of het echt voldoende is. Zonder het juiste cijfermateriaal kan er niet echt iets bewezen worden. Natuurlijk is het bewonderingswaardig dat zo veel mensen geven om de cultuur. Alle beetjes helpen dus dat zijn zeker positieve acties.’ 

Het Cultuurloket houdt zich bezig met cultuur en bedrijfseconomie. Wat houdt dat juist in? 

‘We geven financieel en zakelijk advies aan culturele organisaties of aan individuen die met vragen zitten of hulp nodig hebben bij het zakelijk deel van hun cultuurbedrijf. We moeien ons niet bij het inhoudelijke of artistieke aspect van de business, het idee en de uitwerking ligt volledig bij de organisatie zelf. 

Wat belangrijk is, is dat we geen belangenvertegenwoordiger zijn. We ijveren niet mee naar meer geld voor de sector maar geven objectief advies.’ 

Je zegt dat jullie financieel en zakelijk advies geven, wat kan ik me daarbij voorstellen? 

‘We geven heel breed advies. Je moet weten dat iedere organisatie anders is. Er is nooit een standaardantwoord dat we kunnen geven. Sommige organisaties hebben meer juridisch advies nodig terwijl andere willen leren welke financiering het best bij hen past of hoe ze een businessplan moeten opstellen. Het draait allemaal om het ondernemen. 

We geven ook niet enkel advies. Er zijn verschillende opleidingen of infosessies waar mensen aan kunnen deelnemen. Ook bestaat er een kennisbank. Dat is een soort overzicht van alle financiering technieken. Nu tijdens de coronatijden werken we ook nog met Webinars en de coronalijn. We hebben door die initiatieven nog nooit zo veel mensen kunnen bereiken.’ 

‘Alle beetjes helpen’ 

Dat corona een zware impact heeft is duidelijk. Maar in hoeverre zien jullie die impact op de financiële middelen? 

‘De omzet is heel erg gedaald. Eigen inkomsten van ticketverkoop, optredens of consumptie is bijna volledig weg voor sommige organisaties. Dat maakt het voor niet gesubsidieerde organisaties natuurlijk niet gemakkelijk. De subsidies van de overheid lopen natuurlijk wel door. 

De steunmaatregelen voor de cultuursector helpen natuurlijk wel maar het zal nooit mogelijk zijn om elke verloren euro terug te betalen. Ze zijn opgesteld om te helpen, niet om te compenseren.’ 

Hoe schat u de toekomst in voor de cultuursector? 

‘De toekomst is zeer moeilijk in te schatten. Dood zal de sector niet zijn maar dit was wel een heftige klap. We zetten daarom nu in op info sessies, specifiek voor deze crisis. We doen mensen nadenken over wat ze nog kunnen doen in deze tijden en hoe ze zich in de toekomst hier beter kunnen op voorbereiden. We geloven niet dat de cultuursector volledig weg gaat zijn, maar hoe het er gaat uitzien is en blijft een raadsel.’ 

Luister verder het interview met Karel-Jan Meert door Antje De Visscher

ColofonNaam
Tekstbadges_tekstJanne Genar
AudioAntje De Visscher
Eindredactie tekstEzra Cnaepkens
Eindredactie onlineNoa Van Hoeydonk en Pieter De Smet
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Gokbedrijven domineren sportwereld