Thierens, PAARS: “Dat is nog een groot werkpunt voor heel veel scholen”

Deze week werd de financiering die de organisatie UNDIVIDED, een initiatief dat werd opgericht door jobstudenten, stopgezet.  Het diversiteitenplatform moet het vanaf nu zonder subsidies van de KU Leuven doen. Het bespreken van het LGBTQI thema is in scholen sterk toegenomen in de voorbije jaren, maar volgens Jeroen Thierens, een bijdrager en lid van de stuurgroep achter PAARS, is er nog werk aan de winkel. 

Het initiatief PAARS streeft om het LGBTQI+ thema in Vlaanderen minder taboe te maken. Het onderwerp wordt ook geïntroduceerd in het lager onderwijs, aan de hand van bijvoorbeeld informatieve invulboekjes die worden verdeeld voor het 5e en 6e leerjaar. In het secundair is de beweging al volop aan de gang, verspreid over 220 verschillende scholen.  

De universiteiten en hogescholen zijn een andere kwestie, maar nog geen verloren zaak. De AP hogeschool publiceert al drie jaar lang de PAARS-krant.  “Thomas Moore organiseert een regenboogweek met allerlei activiteiten. Er zijn ook scholen die debatten houden rond het thema. Zo komt het dan aan bod in het hoger onderwijs.”  

We zijn er nog niet 

Nochtans kan het onderwijs in het algemeen volgens hem meer stappen nemen om LGTBQI meer te integreren in de leerstof, om zo de inclusie te bevorderen. “Bijvoorbeeld, wat zou een leerkracht moeten doen als een leerling uit de kast komt? Wat doet een leerkracht als een meisje naar hem komt en een vraag heeft over LGBTQI waar hij niet op kan antwoorden? Ik denk dat er daar voornamelijk nog veel werk is om de interne ‘regels’ wat meer op papier te zetten. Dat is nog een groot werkpunt voor heel veel scholen.” 

Het debat rond gender is een van de polariserende debatten die vandaag de dag aanwezig is. Er valt te discussiëren of genderidentiteit meer geïntegreerd zou moeten worden in de algemene leerstof volgens Thierens. “Dat moet wel kunnen vind ik, en daar is niks mee. Nu niet alles moet gender neutraal zijn, want dat is ook een beetje erover. Maar als het een beetje zou binnensijpelen hier en daar, ik heb daar geen probleem mee en dat moet kunnen vind ik.” 

“Iedereen heeft zijn eigen mening en visie,” zegt Thierens. “Het moet wel respectvol blijven. Als je maar beleefd blijft. En dat is voornamelijk de boodschap naar iedereen toe. “  

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
WK Darts
Vier Belgen op het WK darts: primeur bewijst stijgende populariteit