Man met pijl en boog

Voorzitter Bowhunting Federation: “De kans lijkt mij klein dat er mensen gedood zijn met pijl en boog”  

In Noorwegen gebeurde iets ondenkbaars: vijf mensen werden gedood en twee mensen zwaar verwond door een 37-jarige Deense man. Volgens verschillende berichtgevingen zou de man ze hebben omgebracht met pijl en boog. Maar kan dat wel? Bestaat er een wetgeving rond? Luc Krols, voorzitter van de Belgian Bowhunting Federation heeft zijn twijfels. 

“Een ervaren boogschutter weet dat er pijlen met veren nodig zijn om de vlucht van de pijl te waarborgen, anders wijkt de pijl af. Die kennis vergaar je als je de sport als hobby beoefent. Ik zie die veren op sommige pijlen niet, dus ik veronderstel dat hij het zelfs niet als hobby deed”, vertelt de boogschuttersexpert Luc Krols.  

Volgens Krols is het duidelijk, de slachtoffers zijn vermoord met andere wapens. “De kans lijkt mij klein dat er mensen gedood zijn met pijl en boog. Als ik goed naar de foto’s kijk, lijken het mij initiatiepijlen te zijn. Daar leiden ze kinderen mee op.”  

De Noorse politie laat wel onduidelijkheid bestaan over welke andere wapens gebruikt zijn bij de aanval. Een volledige schets van de aanslag is er nog niet. Krols ziet hier wel een aannemelijke mogelijkheid: “Het doel van een terreurdaad is paniek zaaien. Het zou best kunnen dat hij met zijn pijl en boog veel onrust en paniek zaaide waarna hij mogelijk met een ander wapen die mensen heeft gedood.”   

Bovendien is bewegende doelen raken als boogschutter bijzonder moeilijk. “Dan moet je al zeer ervaren zijn in de sport en heel lang oefenen om met bewegende voorwerpen hier zo accuraat in te zijn. Het vergt enorm veel tijd en moeite.”  

Een duidelijke wet in België

Het wettelijke kader rond de pijl en boog is zeer duidelijk volgens de voorzitter van de Belgian Bowhunting Federation: “Je mag niet over straat lopen met een gespannen boog en hij moet ook vervoerd worden in een gesloten koffer.” Daarmee wordt natuurlijk niets uitgesloten. “Inbreken mag ook niet. Uiteraard kan zoiets hier ook gebeuren, maar dit nieuws is wel uitzonderlijk.”   

De komende dagen zullen er meer details over het voorval naar boven komen die de ware toedracht en motieven kunnen verklaren.   

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Wat is faalangst precies, en wanneer moet je hulp inschakelen? “We moeten het taboe doorbreken en gesprekken aangaan”