Afschaffing van hoofddoekverbod in het onderwijs moet het lerarentekort helpen wegwerken

In ons land is er een groot tekort aan leraren. Toch zijn er veel vrouwen die graag les willen geven, maar dat niet mogen omdat ze een hoofddoek dragen. Ook studenten van de lerarenopleiding ervaren problemen met het hoofddoekverbod. Jo van den Hauwe, opleidingshoofd van de lerarenopleiding van AP hogeschool wil dat het hoofddoekverbod in het onderwijs afgeschaft wordt.

Wat vindt u van het hoofddoekverbod in het onderwijs?

JO: “Ik zou het meteen afschaffen. Het brengt meer problemen met zich mee dan nodig is.”

Hebben vrouwen met hoofddoek problemen met het vinden van stages?

JO: “De leerlingen zoeken niet zelf naar hun stage, wij zoeken die voor hen. Onze hogeschool werkt samen met het onderwijs van de Vlaamse gemeenschap en met het stedelijk onderwijs, maar daar is het verboden om een hoofddoek te dragen. Hier op de campus mogen ze hun hoofddoek wel dragen, maar wij vertellen ze op voorhand dat ze op hun stageplaats de hoofddoek waarschijnlijk moeten afzetten.”

Hoe gaan studenten ermee om als ze geen hoofddoek mogen dragen op hun stage?

JO: “Ze vinden het niet prettig, maar ze doen het wel. Soms kunnen we een alternatief aanbieden, maar dat kunnen we nooit voor drie jaar garanderen. Er zijn maar een aantal scholen waar dit verbod niet geldt, maar we krijgen het niet georganiseerd om elke moslima met een hoofddoek deze stageplaats te verzekeren.”

“Als er enkel witte leerkrachten voor de klas staan, hebben de leerlingen geen rolmodel”

Zijn er studenten die al hebben afgehaakt door het hoofddoekverbod in het onderwijs?

JO: “Echt afgehaakt niet, maar als ik op infodagen vertel dat ze geen hoofddoek mogen dragen in het onderwijs haken er wel kandidaat-studenten af. Als er toch iemand twijfelt over de opleiding hebben we hier gesprekken over. Soms schakel ik dan een collega in die islamitische godsdienst geeft om met de studenten in gesprek te gaan.”

Zou het afschaffen van het hoofddoekverbod in het onderwijs het lerarentekort kunnen beïnvloeden?

JO: “Het gaat het lerarentekort niet oplossen, daarvoor is het te groot, maar het zou wel een hulp zijn. We sluiten een grote groep potentiële leraren uit en dat is niet eens de belangrijkste reden. Als er enkel witte leerkrachten voor de klas staan, hebben de leerlingen geen rolmodel.”

Auteurs | Robine Verheyen, Yassin Akouh, Noa Smolders

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Ali El Marchouhi
“Mijn etnische achtergrond was mijn drijfveer”