De Vlaamse Kringwinkels vieren 20-jarig bestaan

‘De Kringwinkels’ in Vlaanderen vieren deze week hun 20-jarig bestaan. De winkels waar je tweedehands spullen kan kopen, pleiten er tijdens hun feesteditie voor om kledij te hergebruiken in plaats van te recycleren. Maar dan moet kledij wel duurzaam gemaakt worden, zegt de sector.

De Vlaamse Kringwinkels vieren van 16 oktober tot 23 oktober hun 20ste verjaardag met allerlei workshops en activiteiten voor hun klanten. Die zijn blijven kopen in 2020, ondanks Corona. De Vlaming kocht in totaal ruim 30.000 ton aan goederen, dat is zo’n 18 procent minder dan in 2019. In tonnen uitgedrukt verkopen vooral de meubels het best. Maar ook kledij behoort bij de top-5.

Het succes van tweedehandswinkels is in heel Europa een trend en past in het toenemende ecologische bewustzijn van de consument. Mede onder impuls van het Europese klimaatbeleid in de Green Deal, willen de kringwinkels volgend jaar extra focussen op het verder verduurzamen van de textielsector. De levensduur van kleding moet maximaal verlengd worden en de voorrang krijgen op recyclage, vindt de koepel van de Kringwinkels. Volgens de sector ontstaan er immers steeds meer initiatieven om kledij op te halen voor recyclage, terwijl die kledij nog een tweede leven kan krijgen door lokaal hergebruik.

Auteur | Helena Lambrecht

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Armeense Kerk
De strijd om Nagorno-Karabach